Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #845028

O'na göre devleti yaratan süreç, her bakımdan gerçek bir toplum sözleşmesidir. O'nun düşünce sisteminde, otoritenin temelinde topluluğun iradesi yer almaktadır. Bu nedenle bu bakış açısı, egemenliğin halka ait olduğu anlamına gelmektedir. Öte yandan bu bakış açısı, iktidarın meşruluğunu ruhanî değil, dünyevî kavramlarla açıkladığı için, laik düşüncenin de temelini oluşturmaktadır.

Yukarıda düşüncelerinden bahsedilen tabii hukuk okulunun önde gelen isimlerinden olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?


Jean Jacques Rousseau

Charles Louis de Secondat Montesquieu

Niccolo Machiavelli

John Locke

Thomas Hobbes


Yanıt Açıklaması:

17. yüzyıl tabiî hukuk okulunun önde gelen isimlerinden biri, İngiliz düşünür John Locke’dur. Locke’a göre, devleti yaratan bu süreç, her bakımdan gerçek bir toplum sözleşmesidir. Locke’un düşünce sisteminde, otoritenin temelinde topluluğun iradesi yer almaktadır. Bu nedenle bu bakış açısı, aynı zamanda, en üstün buyurma gücünün ifadesi olan egemenliğin halka ait olduğu anlamına gelmektedir. Öte yandan bu bakış açısı, iktidarın meşruluğunu ruhanî değil, dünyevî kavramlarla açıkladığı için, laik düşüncenin de temelini oluşturmaktadır. 

Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum