Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #847735

Aşağıdakilerden hangisi 1923 tarihli “Teşkilât-ı Esâsiye Kanununun Bazı Maddelerinin Tavzihan Değiştirilmesine Dair Kanun”la getirilen değişikliklerin yürütme gücünün yapısı ve işleyişinde yarattığı yeniliklerden değildir?


Anayasanın ilk metninde mevcut olmayan bir cumhurbaşkanlığı makamı yaratılmıştır.

Monist olan yürütme organı, düalist bir yapıya dönüşmüştür.

Bakanlar kuruluna liderlik yapacak bir başbakanlık makamı yaratılmıştır.

Cumhurbaşkanı, başbakanı seçmekte; başbakan ise bakanlar kurulunu belirlemektedir.

Yürütme fonksiyonunu yerine getiren bakanlar kurulu üyelerinin hepsi eşit statüdedir.


Yanıt Açıklaması:

1923 değişikliğinin, yürütme gücünün yapısı ve işleyişinde yarattığı yenilikler şöyle özetlenebilir:

  • Anayasanın ilk metninde mevcut olmayan bir cumhurbaşkanlığı makamı yaratılmıştır.
  • Anayasanın ilk metninde monist olan yürütme organı, düalist, yani cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulundan oluşan ikileşmiş bir yapıya dönüşmüştür.
  • Anayasanın ilk metnine göre, yürütme fonksiyonunu yerine getiren bakanlar kurulu üyelerinin hepsi eşit statüdedir. Oysa değişiklik sonrasında bakanlar kuruluna liderlik yapacak bir başbakanlık makamı yaratılmıştır.
  • Anayasanın ilk metnine göre, yürütme fonksiyonunu yerine getiren bakanlar kurulu üyeleri tek tek meclis tarafından seçildikleri hâlde, değişiklik sonrasında cumhurbaşkanı, başbakanı seçmekte; başbakan ise bakanlar kurulunu belirlemektedir.

Görüldüğü üzere Bakanlar Kurulu üyelerinin hepsinin eşit statüde olması anayasanın ilk metninde yer almaktadır. Bu nedenle E seçeneğinde verilen ifade yanlıştır. Dolayısıyla doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum