Anayasa 2 Deneme Sınavı Sorusu #1075215

Devlet iktidarının hukuki yönden tanımlanması hakkında hangisi yanlıştır?


Devlet fonksiyonlarının hukuki yönden sınıflandırılmasında maddi ve şekli olmak üzere, iki kritere başvurulduğu görülmektedir. 

Maddi kritere göre sınıflandırılmasında esas alınan, bir devlet fonksiyonunun yerine getirilmesinde yapılan işlemin mahiyetidir. 

İşlemi hangi devlet organının yaptığı değil; işlemin içeriğinin ne olduğu esas alınmaktadır. 

Kamu hukuku işlemleri, maddi kriter esas alındığında, kural işlemler, sübjektif işlemler ve yargısal işlemler olmak üzere üçe ayrılır. 

Devlet, kural işlemler yoluyla yargı fonksiyonunu; sübjektif işlemler yoluyla yasama fonksiyonunu; yürütme işlemler yoluyla da yargı fonksiyonunu yerine getirir. 


Yanıt Açıklaması:

Devlet fonksiyonlarının hukuki yönden sınıflandırılmasında maddi ve şekli olmak üzere, iki kritere başvurulduğu görülmektedir. Bu fonksiyonların maddi kritere göre sınıflandırılmasında esas alınan, bir devlet fonksiyonunun yerine getirilmesinde yapılan işlemin mahiyetidir. Diğer bir deyişle maddi kritere göre yapılan tasnifte, işlemi hangi devlet organının yaptığı değil; işlemin içeriğinin ne olduğu esas alınmaktadır. Böylece, kamu hukuku işlemleri, maddi kriter esas alındığında, kural işlemler, sübjektif işlemler ve yargısal işlemler olmak üzere üçe ayrılır. Kural işlemler, genel, soyut, objektif, kişilik dışı işlemlerdir. Bunlar aynı zamanda, kaide tasarruf olarak da adlandırılmaktadır. Sübjektif işlemler ise kural işlemleri bireysel durumlara uygulayan işlemlerdir. Yargısal işlemler ise özel hukuk ve kamu hukukundan kaynaklanan tüm uyuşmazlıkları, yürürlükteki kurallara göre çözüme bağlayan işlemlerdir. Devlet, kural işlemler yoluyla yasama fonksiyonunu; sübjektif işlemler yoluyla yürütme fonksiyonunu; yargısal işlemler yoluyla da yargı fonksiyonunu yerine getirir. Özetlemek gerekirse, devlet, yasama fonksiyonunu icra ederken, genel, soyut, objektif, kişilik dışı işlemleri, yani kural işlemleri yapar. Kanunların uygulanması anlamına gelen yürütme fonksiyonunu icra ederken bireysel ve sübjektif işlemleri gerçekleştirir. Uyuşmazlıkların yürürlükteki hukuk kurallarına göre çözülmesi anlamına gelen yargı fonksiyonunu icra ederken yargısal işlemler yapar.

Yorumlar
  • 0 Yorum