Anayasa 2 Deneme Sınavı Sorusu #1075379

1982 anayasası fonksiyonel sistemin özelliklerinden biri değildir?


“Yasama yetkisi” TBMM’ye ait olduğu ve devredilemeyeceğini düzenlemektedir.

TBMM’ye kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkilerini sunmaktadır.

“Yürütme yetkisi ve görevi” Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, anayasaya ve kanuna uygun olarak yerine getirileceğini düzenlemektedir.

“Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri”ne “kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla” Kanun çıkarma yetkisi sunmaktadır

Anayasa, 91. maddeyle Bakanlar Kuruluna, TBMM’nin verdiği yetkiye dayanarak, kanun hükmünde kararname çıkarma olanağı sunmuştur.


Yanıt Açıklaması:

1982 Anayasası da tıpkı 1961 Anayasası gibi, yasama, yürütme ve yargıyı düzenleyen 7., 8. ve 9. maddeleriyle Üçüncü Kısmın “yasama” başlıklı 1, “yürütme” başlıklı 2 ve “yargı” başlıklı 3. bölümlerinde yer verdiği hükümlerle kuvvetler ayrılığına dayanan bir sistem yaratmıştır. Gerçekten, Anayasanın “Yasama yetkisi” başlıklı 7. maddesi, bu yetkinin TBMM’ye ait olduğu ve devredilemeyeceğini düzenlemekte; 87. madde ise TBMM’ye kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkilerini sunmaktadır. “Yürütme yetkisi ve görevi” başlıklı 8. madde ise bu yetki ve görevin Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, anayasaya ve kanuna uygun olarak yerine getirileceğini düzenlemekte, 115. madde ile Bakanlar Kuruluna kanunun uygulanmasını sağlamak veya emrettiği işleri göstermek üzere tüzük çıkarma yetkisi tanınmaktadır. Bundan başka Anayasa, 124. madde ile “Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri”ne “kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla” yönetmelik çıkarma yetkisi sunmaktadır. Öte yandan Anayasa, 91. maddeyle Bakanlar Kuruluna, TBMM’nin verdiği yetkiye dayanarak, kanun hükmünde kararname çıkarma olanağı da sunmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum