Anayasa 2 Deneme Sınavı Sorusu #1070087

Aşağıdakilerden hangisi 21 Ocak 2017 Tarihli 6771 Sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu'nun sonuçları arasında yer almaz?


Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte başkanlık sistemine geçilmiştir.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yürütme organı diğer devlet organları karşısında önemli ölçüde güçlendirilmiştir.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte iderenin kanunîliği ilkesi benimsenmiştir.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte üst kademe kamu yöneticilerinin atanmasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bakanlıkların kurulması, kaldırılması, bunların görevleri ve yetkileriyle teşkilat yapısı, merkez ve taşra teşkilatlarının kurulmasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Cumhuriyet anayasaları incelendiğinde, bunlardan 1924 ve 1961 Anayasalarının idarenin kanunîliği ilkesini istisnasız olarak kabul ettiği görülmektedir. Böylece bu anayasalar çerçevesinde, yürütme, türevsel nitelik taşıyan, yani yasamadan kaynaklanan bir fonksiyonu ifade etmektedir.

6771 sayılı Kanun ise 104. maddenin 17. fıkrasıyla Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yetkisi tanımıştır. Bu yetki, Anayasanın ilk metninin 107. maddesinde düzenlediği sadece Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine ilişkin olan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden çok daha geniş niteliktedir. Böylece Cumhurbaşkanı, 6771 sayılı Kanunla değişik 104. maddenin 17. fıkrasında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi aracılığıyla idarenin kanunîliği ilkesine dayanmayan, tam aksine, doğrudan doğruya anayasadan kaynaklanan bir yetki kullanacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum