Anayasa 2 Deneme Sınavı Sorusu #1072594

Aşağıdaki ifadelerden hangisi devlet fonksiyonlarının hukuki yönden sınıflandırılmasında başvurulan maddi kriterle ilişkilidir?


İşlemi yapan devlet organının hangi organ olduğu esas alınmaktadır.

Bu fonksiyonların sınıflandırılmasında esas alınan, bir devlet fonksiyonunun yerine getirilmesinde yapılan işlemin mahiyetidir.

Eğer bir işlem yasama organı tarafından yapılmışsa, o işlemin içeriği ne olursa olsun, bu tür bir işlemi kanun olarak tanımlamak gerekir.

Yürütme ve idareyle yargı organının yaptığı işlemler de içerikleri ne olursa olsun, bu işlemleri yapan organların hangisi olduğu dikkate alınarak tanımlanabilir.

Yürütme ve idarenin düzenleyici işlemlerini, yasama fonksiyonunun yerine getirilmesini sağlayan işlemlerden ayırma olanağı bulunmamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Bu fonksiyonların maddi kritere göre sınıflandırılmasında esas alınan, bir devlet fonksiyonunun yerine getirilmesinde yapılan işlemin mahiyetidir. Diğer bir deyişle maddi kritere göre yapılan tasnifte, işlemi hangi devlet organının yaptığı değil; işlemin içeriğinin ne olduğu esas alınmaktadır.

Devlet fonksiyonlarıyla, bu fonksiyonların yerine getirilmesi için yapılan kamu hukuku işlemlerinin
şekli kritere göre sınıflandırılmasında ise işlemi yapan devlet organının hangi organ olduğu esas
alınmaktadır. Diğer bir deyişle eğer bir işlem yasama organı tarafından yapılmışsa, o işlemin içeriği ne olursa olsun, bu tür bir işlemi kanun olarak tanımlamak gerekir. Benzer şekilde, yürütme ve idareyle yargı organının yaptığı işlemler de içerikleri ne olursa olsun, bu işlemleri yapan organların hangisi olduğu dikkate alınarak tanımlanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum