Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #842653

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilga edilen KHK'lar arasındaki farklar ve benzerliklere ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK'lerin aksine TBMM'nin onayına sunulmaz.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK'lerin aksine yetki kanununa ihtiyaç göstermez.

Her ikisi de temel hakları, kişi haklarını ve siyasi hakları düzenleyemez.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK'lerin aksine 'yürütme yetkisine ilişkin' bütün konularda çıkabilir.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK'lerin aksine Anayasa Mahkemesi denetimine tabi değidir.


Yanıt Açıklaması:

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilga edilen KHK’ler arasındaki farklar ve benzerlikle şöyle özetlenebilir:

(a) KHK çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna ait olduğu halde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi münhasıran Cumhurbaşkanına aittir. Bu, 2017 Anayasa değişikliğinin Bakanlar Kurulunu kaldırmış olmasının doğal sonucudur.

(b)Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK’lerin aksine, yetki kanununa ihtiyaç göstermez.

(c) Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, KHK’lerin aksine, TBMM’nin onayına sunulmaz.

(d)  KHK’ler yürürlükteki kanun hükümlerini değiştirebildikleri ve kaldırabildikleri, dolayısıyla tamamen kanun gücünde oldukları halde, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanunun altında yer alan düzenleyici işlemlerdir. Nitekim Anayasada münhasıran kanunla düzenleneceği öngörülen, ya da kanunda açıkça düzenlenen alanlarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kanun hükümlerinin aykırılığı halinde kanun hükümleri uygulanır. TBMM’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

(e)  KHK’ler ancak yetki kanununun belirlediği belli konularda çıkarılabildiği halde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, “yürütme yetkisine ilişkin” bütün konularda çıkarılabilir. Bu ibarenin, sınırları belirsiz, çok geniş bir alanı kapsadığı açıktır.

(f)  Buna karşılık iki işlem türü, temel hakları, kişi haklarını ve siyasi hakları düzenleyememeleri ve Anayasa Mahkemesinin denetimine ta^bi olmaları bakımından benzer niteliktedir. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasa Mahkemesinin denetimine ta^bi olduğu, Anayasanın 148’inci maddesinde belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum