Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1156605

I-Aile danışmanlığının temel aşamaları, her kuramda benzer özellikler göstermektedir.
II-Aşamalar sırasıyla; başlangıç, müdahale ve sonlandırma aşamalarıdır.

III- Başlangıç aşamasında aile ile danışman arasında yapılan her iki tarafın da hak ve sorumluluklarını içeren anlaşmaya kontrat denir.
IV-Müdahale aşaması artık ailenin sorunlarının hem danışman hem de aile üyeleri tarafından büyük oranda anlaşıldığı, aile ve danışman arasında güven ilişkisinin kurulduğu ve artık ailenin sorunlarının çözümü üzerinde aktif bir biçimde çalışılmaya başlandığı aşamadır.
V-Sonlandırma aşamasında; sonlandırma kararını aile ile birlikte alınır, süreç ve sonrası aile ile tartışılır ve bir sonlandırma seansı yapılır.

Aile danışmanlığı sürecinde temel aşamalar ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur?


1

2

3

4

5


Yanıt Açıklaması:

Kuramlar arasındaki bakış açısı farklılıkları her ne kadar tekniklere yansısa da aile danışmanlığının temel aşamaları (telefonla ilk irtibat kurmaktan sonlandırmaya kadar geçen süreçler dikkate alındığında) her kuramda benzer özellikler göstermektedir. Bu bölümde bu süreçler başlangıç aşaması, müdahale aşaması (orta aşama) ve sonlandırma aşaması olarak üç bölümde ele alınır. Aile danışmanlığı sürecinin hemen başında aile ile danışman arasında yapılan her iki tarafın da hak ve sorumluluklarını içeren anlaşmaya kontrat denir. Başlangıç aşamasının hemen ardından gelen müdahale aşaması artık ailenin sorunlarının hem danışman hem de aile üyeleri tarafından büyük oranda anlaşıldığı, aile ve danışman arasında güven ilişkisinin kurulduğu ve artık ailenin sorunlarının çözümü üzerinde aktif bir biçimde çalışılmaya başlandığı aşamadır. Sonlandırma aşamasına gelindiğinde üç nokta önemlidir; 
1. Sonlandırma kararının aile ile birlikte alınması 
2. Sonlandırma sürecinin ve sonrasının aile ile tartışılması 
3. Bir sonlandırma seansının yapılması.

Yorumlar
  • 0 Yorum