Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1156802

Her ne kadar gizlilik ilkesi aile danışmanlığında en önemli etik ilkelerden birisi olsa da farklı durumlarda gizlilik ihlal edilip, bozulabilmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu tip durumlara örnek gösterilemez?


Danışan herhangi bir nedenle konuştuklarının bir bölümünün bir başka kişi ile paylaşılmasına onay veriyorsa gizlilik ilkesi bozulabilir.

Danışman, ailenin bilgisi olmaksızın bilgileri ve istatistikleri kendi yüksek lisans tezinde kullanıyorsa gizlilik ilkesi bozulabilir.

Aile danışmanı yaptığı görüşmelerin herhangi birinde çocuklarla ilgili bir ihmal, istismar bilgisini edindiğinde bunu hem mesleki olarak hem de hukuki olarak yetkili yerlere bildirmek durumundadır.

Aile danışmanı öğrendiği bir bilginin gizli kalması durumunda kamunun zarar göreceğini düşünüyorsa bunu bildirmekle yükümlüdür.

Mahkeme kararı ile gizlilik bozulabilir.


Yanıt Açıklaması:

Her ne kadar gizlilik ilkesi aile danışmanlığında en önemli etik ilkelerden birisi olsa da gizlilik ilkesi dört farklı durumda bozulabilmektedir. Bunlardan ilki danışanların onay vermesiyle olur. Danışan herhangi bir nedenle konuştuklarının bir bölümünün bir başka kişi ile paylaşılmasına onay veriyorsa gizlilik ilkesi bozulabilir. İkinci olarak, çocuk koruma ile ilgili konular gelmektedir. Aile danışmanı yaptığı görüşmelerin herhangi birinde çocuklarla ilgili bir ihmal, istismar bilgisini edindiğinde bunu hem mesleki olarak hem de hukuki olarak yetkili yerlere bildirmek durumundadır. Gizlilik ilkesinin bozulacağı bir üçüncü durum ise kamu yararıdır. Aile danışmanı öğrendiği bir bilginin gizli kalması durumunda kamunun zarar göreceğini düşünüyorsa bunu bildirmekle yükümlüdür. Son olarak da mahkeme kararları gizliliğin bozulmasına bir neden olarak gösterilebilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum