Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1137287
- 5 yaşındaki çocuğu ile alışverişe çıkan bir baba, çocuğunun ısrarla yol kenarındaki parkta oynamak istemesine izin vermeyerek sert bir tepki gösterir ve çocuğa bağırarak onu zorla alışveriş yapmaya götürür.
- 6 yaşındaki çocuğun annesi işten eve çok yorgun gelir. C¸ocuk geç saatlere kadar annesini özler ve bekler. Annesi eve girer girmez çocuğun eline tableti tutuşturur ve bir oyun açarak oynamasını sağlar böylece anne dinlenir ve çocuk da 1 saat tablette oynar ve uyuyakalır.
- 8 yaşındaki çocuk annesinin hazırladığı akşam yemeklerinden yemez ve ısrarla her akşam hamburger ya da pizza yemek ister. Okula başla- madan önce hastalığı sebebiyle uzun süre mama ile beslenmek zorunda kalan çocuğun bu isteğini anne kabul eder ve çocuğa her akşam telefonla hambur- ger veya pizza sipariş eder.
-
6 yaşındaki çocuk lösemi (kan kanseri) tedavisi olur ve iyileşir. Aile ve çocuk tedavi sürecinde çok sıkıntı yaşar. C¸ocuk iyileşip, tedavi bittikten sonra anne-babanın davranışları hastalık öncesine göre çok değişir. Artık çocuklarını üşümesin, yorulmasın diye mümkün olduğunca dışarı çıkarmazlar.
Yukarıda örnekleri verilen ebeveyn tutumları aşağıdaki seçeneklerle eşleştirilmek istenirse hangi seçenek dışarıda kalır?
6 yaşındaki çocuk lösemi (kan kanseri) tedavisi olur ve iyileşir. Aile ve çocuk tedavi sürecinde çok sıkıntı yaşar. C¸ocuk iyileşip, tedavi bittikten sonra anne-babanın davranışları hastalık öncesine göre çok değişir. Artık çocuklarını üşümesin, yorulmasın diye mümkün olduğunca dışarı çıkarmazlar.
Yukarıda örnekleri verilen ebeveyn tutumları aşağıdaki seçeneklerle eşleştirilmek istenirse hangi seçenek dışarıda kalır?
Otoriter tutum |
Serbest/ilgisiz tutum |
Aşırı hoşgörülü tutum |
Aşırı koruyucu tutum |
Dengesiz ve kararsız tutum |
Otoriter tutum daha çok eğitim düzeyi düşük ve alt sosyo ekonomik düzeydeki ailelerde gözlenmektedir. Bu ailelerde ebeveynler çoğunlukla sert bir ailede yetişmiş, otoriter ebeveyn tutumuna maruz kalmış ve bu özellikleri ile kendi aile üyelerini model alırlar. Bu ailelerde; çocuğun istek ve ihtiyaç- ları dikkate alınmadan, anne baba tarafından be- lirlenen kural ve emirler katı bir şekilde uygulanır. Anne babalar çocuklarının adeta bir yetişkin gibi kurallara sıkı sıkıya uymasını ister ve beklerler. Cezanın ön planda olduğu bu tutumda anne babalar katı, baskıcı ve hoşgörüsüz bir tutum sergilerken, duygusal destek oldukça azdır. Madde 1 bu duruma örnektir.
Serbest/ilgisiz tutumu olan ailelerde çocuğun yaşayarak öğrenmesi esastır ve çocuğu merkeze alan bir tutumdur. Genellikle çok yoğun iş temposu olan ailelerde ya da çocuk sayısının fazla olduğu kalabalık ailelerde daha sık bu tutuma rastlanmaktadır. Bu ailelerde çocuğun davranışlarına rehber olunmaz, hatalı ya da doğru davranışları çocuğun yaparak yaşayarak öğrenmesi beklenir ve desteklenir. Aslında bu tutuma sahip ailelerin temel isteği özgür ve kendine yetebilen bir çocuk yetiştirmektir. Ama aile denetimi olmadığı için çocuk başına buyruk davranır ve bunun sonucunda da davra- nışlarına sınır çekilmeyen çocuk kurallara uymamaya başlar. Bu tutumun sonucunda çocuk ihmal edilir ve aileler tarafından gereksinimlerine kayıtsız kalınır. Madde 2 bu duruma örnektir.
Aşırı hoşgörülü tutumda, çocuğa sınırsız hak ve özgürlükler tanınır. Bu tutumda çocuğun yanlış davranışları da hoşgörü ile karşılanır ya da görmezden gelinir. Aileler çocuğun kasıtlı olarak yaptığı yanlış davranışları bile hoşgörü ile karşılarken, çocuğun istediği her şeyi yapmak için büyük çaba sarf ederler. Bu tutum geç veya zor çocuk sahibi olan anne babalarda veya tek çocuğu olan ailelerde daha sık görülebilir. Madde 3 bu duruma örnektir.
Aşırı koruyucu tutumda ebeveyn kontrol ve denetimi çocuğun hayata atılmasını ciddi şekilde zorlaştırır. O¨yle ki adeta çocuklarını cam bir fanusta büyütürler Aşırı koruyup kollayan anne babalar çocuklarını kucaklarından indirmez, her şeyi onun adına düşünüp yaparlar. C¸ocuklarına zarar gelmesin diye pek çok ortama girmezler, hasta olmasın, yorulmasın, üşümesin diye pek çok deneyimi çocuğun yaşamasına ve kendi kendine yeni beceriler kazanmasına izin vermezler. Madde 4 buna örnektir.
Dengesiz ve kararsız ebeveyn tutumu örnekler arasında yer almamaktadır, dolayısıyla cevap E'dir.
Yorumlar
- 0 Yorum