Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1156348

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, Bilişsel Davranışçı Aile Terapisi kuramı özelliklerinden değildir?


Bilişsel davranışçı aile terapisinde en önemli kavram öğrenme kavramıdır.

Bilişsel davranışçı aile terapisinde; psikoeğitim, edimsel koşullama, kontratlar yapma, klasik koşullama, şekillendirme ve sönme gibi tekniklerden bahsedilebilir.

Bilişsel davranışçı aile terapilerinin çeşitleri; davranışçı ebeveyn eğitimleri, işlevsel aile terapisi,  cinsel işlev bozukluklarının davranışsal tedavisi ve bilişsel davranışçı aile terapisidir.

Bilişsel davranışçı aile terapisinde; insanı anlamaya çalışırken buz dağı metaforu kullanılmaktadır. Buzdağının hemen üzerinde görülenler sadece davranışlardır.

Bilişsel davranışçı aile terapisinde temel kabul davranışların sonuçlarının davranışın devam edip etmeyeceğine dair belirleyici olmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Yaşantısal Aile Terapisi  yaklaşımının en önemli özelliği; aile geçmişi ile çok fazla ilgilenmemesi bunun tam tersi “şimdi ve burada” yaklaşımını benimsemesidir. Bu yaklaşımın en önemli temsilcisi ve kurucusu olan Virginia Satir’in kişiliği, yaklaşımın gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Virginia Satir insanı anlamaya çalışırken buz dağı metaforunu kullanmaktadır. Ona göre buzdağının hemen üzerinde görülenler sadece davranışlarımızdır. Fakat sırası ile baş etme stratejilerimiz, duygularımız, duygularımız hakkındaki duygularımız, algılarımız, beklentilerimiz, özlemlerimiz ve benliğimiz sırası ile buz dağının altında bulunmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum