Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1358732

Zorla Kültürleme (Trans-Culturation) ne anlama gelmektedir?


Bireyin doğduğu andan itibaren ailesinden başlayarak içinde bulunduğu kültürü tüm kurum ve ögeler üzerinden öğrenmesi sürecine denir.

Herhangi bir kültür merkezinde ortaya çıkan maddi ve manevi kültür ögelerinin çevreye yayılarak benimsenmesidir.

Çeşitli nedenlerle bir kültürün bir başka kültürü etkisi altına alması, kendini benimsetmesi ve hatta sonrasında kendi içinde eritmesi şeklinde tanımlanan süreçtir.

Egemen kültürün, öteki kültürleri koruma ve gelişmelerini sağlama amacı güderek onlara siyasi, iktisadi ve toplumsal mekanizmalar açısından kolaylıkla sağlar.

Egemen kültürün, diğer kültürleri zorla kendisine benzetmesi ve bu yolla yok olmalarını sağlamaya itmesidir.


Yanıt Açıklaması:

Egemen kültürün, diğer kültürleri zorla kendisine benzetmesi ve bu yolla yok olmalarını sağlamaya itmesidir. Bu süreçte dönüştürülmek istenen kültüre ait tarihi ve manevi izler tahrip olduğundan, kültüre mensup olanların gönüllülüğü ve kendiliğindenliği söz konusu değildir. Dönüşüm zorla eğitim kurumları, askeri kurumlar ve başka toplumsal ajanlar tarafından yürütülür. Zorla kültürleme süreci, günümüz toplumlarında hoş karşılanmadığından ve uygulandığı koşullarda uluslararası toplumlardan tepki alacağı düşüncesiyle uygulanmaz. Özümseme ve bütünleşme süreçlerini içeren değişikliklerin yapılması amaçlanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum