Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1194899
Aşağıdakilerden hangisi, “Bir ülkede kültürel çeşitliliğin iyi ve arzu edilir olduğu fikri ve bu çeşitliliğin kültürel ve siyasal temsile yansımasıdır.” kavramını karşılayan terimdir?
Çok Kültürcülük |
Alt Kültür |
Baskın Kültür |
Karşıt Kültür |
Genel Kültür |
Belirli bir coğrafyadaki egemen kültürün diğer kültürleri ya da yerel çeşitliliği baskı altına almasına karşın, özellikle günümüzde yaygınlaşan çok kültürcülük politikalarıyla bu kültürlerle uzlaşma arayışına girmesi sonucunda, diğer kültürlerin kendilerini korumakla birlikte, büyük kültürle uyumlu hale gelmeyi ve onun şemsiyesi altında birer alt-kültür olarak tanımlanmayı benimsemeleri sürecidir. Çok kültürcülük, bir ülkede kültürel çeşitliliğin iyi ve arzu edilir olduğu fikri ve bu çeşitliliğin kültürel ve siyasal temsile yansımasıdır.
Egemen kültürle bağlantısını koparmadan ancak çeşitli önemli noktalarda ayrılarak gelişen bir kültür “alt kültür” olarak tanımlanır. Baskın kültür, toplum içindeki en güçlü grupların sahip olduğu kültürdür. Karşıt kültür, egemen kültürel değerlerin hepsine karşı gelen grupların yaşam biçimlerine işaret etmektedir. Bir toplum ya da ülkenin kültürü denildiğinde, genel kültür söz konusudur.
Yorumlar
- 0 Yorum