Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1194930

Aşağıdakilerden hangisi, “İnsanlığın gelişimini ilkelden gelişmişe doğru izlenen tek bir hat üzerinde görmek ve açıklamak eğiliminde olan evrimci görüştür.” kavramını karşılayan terimdir?


Tek Hatlı Evrim

Açılan Evrim

Çok Merkezli Evrim

Daralan Evrim

Çok hatlı evrim


Yanıt Açıklaması:

19. yüzyılın hâkim bilim anlayışını yansıtan biyoloji ve jeolojide ortaya çıkan evrimci yaklaşım, evrenin, yeryüzünün ve canlıların başlangıçtaki hallerinden değişerek bugüne geldiklerini ortaya koyuyordu. Antropolojik evrimcilik de, tıpkı doğadaki gibi insan kültürlerinin de geniş zaman dilimleri içinde, ilkel olandan ileri aşamalara doğru değişime uğradığını öne sürdü. Bütün evrimci görüşler, insanlığın ve onun kültürünün ilkel (ya da vahşi) olandan uygar olana doğru giden tek hatlı bir evrim sürecinden geçtiği konusunda hemfikirdiler. Tek hatlı evrim, insanlığın gelişimini ilkelden gelişmişe doğru izlenen tek bir hat üzerinde görmek ve açıklamak eğiliminde olan evrimci görüştür.

Açılan evrim (divergent), ortak kökenden gelen canlıların, farklı ortamlarda yaşaması sonrasında; farklı yapısal özellikler kazanmasıdır. Daralan evrim (konvergent) ise farklı kökenlerden gelen canlıların, aynı ortamda yaşaması sonrasında; benzer yapısal özellikler kazanmasıdır. Çok Merkezli Evrim, modern insanın kökeninin 2 milyon yıl öncesinde olduğunu, Homo erectusların bölgesel olarak evrimleşerek bu bölgelerde yaşayan modern insanlara dönüştüklerini savunan hipotezdir. Çok hatlı evrim, insanlığın gelişimini basitten karmaşığa doğru tek ve zorunlu bir çizgi üzerinde değil, çevresel ve toplumsal koşullara bağlı olarak her coğrafyada ve her zamanda farklı farklı gelişme yollarının ve tarzlarının bulunduğu bir çeşitlilik içinde görmek eğilimindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum