Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1202992

Aşağıdakilerden hangisi, “Yazıya, karmaşık dil becerilerine, pahalı ve lüks tüketime, gelişmiş ve katı protokollerin geçerli olduğu tutumlara ve incelmiş bir sanata dayanan, toplumun seçkinlerinin kültürüdür.” tanımını karşılayan terimdir?


Yüksek Kültür

Egemen Kültür

Baskın Kültür

Karşıt Kültür

Genel Kültür


Yanıt Açıklaması:

Tarımsal üretimin ve üretimde kullanılan kaba emeğin yerine kentler, uzmanlaşmış emeği, ticaret ilişkilerini, biriken servetle birlikte çevresiyle girdiği eşitsiz ilişkiyi, yazılı kültürü, dolayısıyla daha incelmiş bir yaşam tarzını, yani yüksek kültürü temsil eder hale geldiler. Yüksek kültür, yazıya, karmaşık dil becerilerine, pahalı ve lüks tüketime, gelişmiş ve katı protokollerin geçerli olduğu tutumlara ve incelmiş bir sanata dayanan, toplumun seçkinlerinin kültürüdür.

Egemen kültür, belirli bir coğrafyadaki diğer kültürleri ya da yerel çeşitliliği baskı altına almasıdır. Baskın kültür, toplum içindeki en güçlü grupların sahip olduğu kültürdür. Karşıt kültür, egemen kültürel değerlerin hepsine karşı gelen grupların yaşam biçimlerine işaret etmektedir. Bir toplum ya da ülkenin kültürü denildiğinde, genel kültür söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum