Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1198442
Aşağıdakilerden hangisi, yaklaşık olarak 10 bin yıl önce Son Buzul Çağı’ndan çıkıldıktan sonra geçilen ve halen devam eden jeolojik dönemdir?
Holosen |
Paleosen |
Miyosen |
Pliyosen |
Pleistosen |
Dünya yaklaşık olarak 10 bin yıl önce Holosen devir adını verdiğimiz dönemde büyük bir küresel ısınma yaşayarak Son Buzul Çağı’ndan çıktı. Holosen, günümüzden 10 bin yıl önce başlayıp hâlâ devam eden jeolojik dönemdir. Bu büyük iklimsel dönüşüm sonucunda dünyanın belirli yerlerinde avcı-toplayıcı yaşam tarzı terk edilerek tarıma, başka bir deyişle besin üreticiliğine geçildi. Holosen devrin başında buzulların erimesiyle birlikte ortaya çıkan buzul-sonrasının ekolojik ortamında, daha sonra evcilleştirilerek tarımı yapılan belli başlı bitkilerin yabani örnekleri dünyanın farklı yerlerinde yaygınlık kazandı.
Paleosen, zamanımızdan 65 milyon yıl önce başlayıp 23 milyon yıl önce sona eren jeolojik zaman dilimidir. Miyosen, jeolojik devirlerden Üçüncü (Senozoik) zamanın Neojen dönemine ait bir bölümdür. Günümüzden 23,03 ile 5,33 milyon yıl öncesine karşılık gelir. Pliyosen Çağ, yaklaşık 5 milyon yıl öncesinden 2 milyon yıl öncesine dek süren üçüncü jeolojik çağın (tersiyer) son dönemidir. Miyosende başlayan küresel soğuma eğilimi Pliyosen boyunca devam eder. Kutup buzulları büyür, dönemin sonlarına doğru buzul çağına girilir. Pleistosen, Buzul Çağları’nı da içine alan Jeolojik dönemdir.
Yorumlar
- 0 Yorum