Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1203003

Aşağıdakilerden hangisi, 17. ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen, iki büyük siyasal devrimin ortaya çıkardığı özelliklerden biri değildir?


Üstte dar bir egemen sınıf ile aşağıda geniş bir üretici sınıf birbirinden soyutlanmıştır.

Kentlerde, üretim ve ticaret ile büyük bir servet edinen yeni bir sınıf oluşmuştur.

Özgürce ticaret ve üretim yapılabilecek anayasal bir rejimin kurulmasını sağlamıştır.

Kapalı yerel ekonomi, ulusal düzeyde bir piyasa ekonomisi içinde bütünleşmiştir.

Aristokrasi, yükselen kentli sermaye sınıfının karşısında ayrıcalıklarını kaybetmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Tarım toplumları tepede yatay olarak farklılaşmış dar egemen sınıflarla, aşağıda dikey şekilde birbirinden soyutlanmış geniş bir üretici sınıf şeması içinde örgütlenmiştir.

Endüstri Devrimi’yle dönüşüm, 17. ve 18. yüzyıllarda ortaya çıkan iki büyük siyasal devrimle gerçekleşti. Bunlardan ilki 1640 İngiliz Devrimi, ikincisi ise 1789 Fransız Devrimi’dir. Her iki devrim de, kentlerde üretim ve ticaret ile geçinen ve büyük bir servet birikimine ulaşan yeni bir sınıfın, burjuvazinin, siyasal sistem içinde rol edinmesini, özgürce ticaret ve üretim yapılabilecek bir ortamın yaratılabileceği anayasal bir rejimin kurulmasını sağladı. Böylelikle kapalı yerel ekonomilerin ulusal düzeyde bir piyasa ekonomisi içinde bütünleşmesi de sağlanmış oluyordu. Aristokrasi, ayrıcalıklarını Endüstri Devrimi’yle oluşan yükselen yeni sınıfın -kentli sermaye sınıfının- gücü karşısında yitirmiş ve bugün sadece bazı yerlerde yaşayan sembolik bir varoluş biçimine indirgenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum