Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1358730

Aşağıdakilerden hangisi “Kültürleşme (Acculturation)” nin tanımı içerisinde yer alır?


Bireyin doğup büyüdüğü ve içselleştirdiği kültürel ortamından ayrılarak, dilini, dinini ve kültürel yapısını hiç bilmediği, dilini bilse dahi kültürel ögelerine tamamen yabancı kaldığı bir kültüre girmesi ile yaşadığı ruhsal bunalım sürecine denir.

Bireyin doğduğu andan itibaren ailesinden başlayarak içinde bulunduğu kültürü tüm kurum ve ögeler üzerinden öğrenmesi sürecine denir.

Birbirinden farklı iki kültürün farklı şekillerde temas etmesiyle alışveriş içine girmeleri ve bu alışveriş sonrası birbirinden alıp verdikleri ögelerin giderek birbirine karışması ve kökenlerinin bilinemez hale gelmesiyle oluşan sürece denir.

Herhangi bir kültür merkezinde ortaya çıkan maddi ve manevi kültür ögelerinin çevreye yayılarak benimsenmesi sürecine denir.

Farklı bir kültürel yapıdan gelen bireylerin, başka bir kültürel alana gelmeleri durumunda ya da geldikleri yerde yeni bir uyarlanma ihtiyacıyla karşılaştıklarında, ne içine girdikleri kültürde bulunan ne de ait oldukları kültürde var olan yeni bir kültürel öge yaratmaları ve yeni bir birleşime varmaları sürecine denir.


Yanıt Açıklaması:

Birbirinden farklı iki kültürün farklı şekillerde temas etmesiyle alışveriş içine girmeleri ve bu alışveriş sonrası birbirinden alıp verdikleri ögelerin giderek birbirine karışması ve kökenlerinin bilinemez hale gelmesiyle oluşan süreçtir. Coğrafi olarak yalıtılmış ya da dünyanın en ücra köşeleri olarak kalmış bölgeler dışında kültürleşmeye maruz kalmamış yer yoktur. Örneğin Osmanlı kültürü Balkanlar’a girdiğinde oradaki Slav kültürleri üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Slav dillerine birçok Türkçe sözcük geçmiş ve Osmanlı’dan gelen kahve kültürü Türkiye’dekine benzer alışkanlıklar yaratmıştır. Aynı şekilde Osmanlı da onlardan etkilenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum