Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1198414

Aşağıdakilerden hangisi, “Belirli bir yaşam alanında, o çevrenin ekolojik koşullarının sunduğu olanaklarla, herhangi bir güçlük çekmeden yaşayabilecek en yüksek miktardaki canlı sayısını ifade eder.” tanımını karşılayan terimdir?


Biyolojik Taşıma Kapasitesi

Çok Merkezli Evrim

Fiziksel Taşıma Kapasitesi

Çok Hatlı Evrim

Ekonomik Taşıma Kapasitesi


Yanıt Açıklaması:

Avcı-toplayıcılar ekolojik koşullara üst düzeyde bağımlıdırlar. Burada hayatî kavram biyolojik taşıma kapasitesi kavramıdır. Biyolojik taşıma kapasitesi kavramı, belirli bir yaşam alanında (ekolojik eşikte), o çevrenin ekolojik koşullarının sunduğu olanaklarla, herhangi bir güçlük çekmeden yaşayabilecek en yüksek miktardaki canlı sayısını ifade eder, ayrıca bu yaşam alanının canlılara sağlayabileceği en yüksek yaşama olanağını da gösterir.

Fiziksel taşıma kapasitesi, turizm sektöründe herhangi bir alanın kaynakları üzerinde, ekonominin ve bölgenin kültürüne olumsuz etkilere neden olmadan, ziyaretçi memnuniyetinin azaltmadan veya olumsuz etkilemeden azami şekilde kullanılmasıdır (McIntyre, 1993). Ekonomik taşıma kapasitesi, turizm sektöründe çekim merkezinde gerçekleşecek hareketler sonucunda oluşan ekonomik yapıdan yerel halkın da en üst düzeyde yararlanmasını sağlamak için geliştirilmiş bir kavramdır. Çok merkezli evrim, modern insanın kökeninin 2 milyon yıl öncesinde olduğunu, Homo erectusların bölgesel olarak evrimleşerek bu bölgelerde yaşayan modern insanlara dönüştüklerini savunan hipotezdir. Çok hatlı evrim, insanlığın gelişimini basitten karmaşığa doğru tek ve zorunlu bir çizgi üzerinde değil, çevresel ve toplumsal koşullara bağlı olarak her coğrafyada ve her zamanda farklı farklı gelişme yollarının ve tarzlarının bulunduğu bir çeşitlilik içinde görmek eğilimindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum