Arama Kurtarma Bilgisi ve Etik Değerler Deneme Sınavı Sorusu #801950

I Halktan seçilen kimselerin kendilerinin afetzede olmalar

II Halktan seçilen kimselerin gönülsüz çalışmaları

III. Merkezden gönderilen ekiplerin sayısının yetersiz olması

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ülkemizde 19661983 yılları arasında meydana gelen afetlerde arama kurtarma hizmetlerinin başarısız olma sebeplerindendir?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Sivil Savunma Teşkilatı 1959 tarihinden iti­baren 7126 sayılı yasa gereği afetlerde can ve mal kayıplarını en aza indirme hizmetlerini, illerde yü­kümlülük esasına göre halktan oluşturulan ekiple­rin valiler tarafından gerekli görülmesi üzere göre­ve çağrılmaları ve merkezde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan memurlardan oluşturulan ekiplerin afet bölgesine gönderilmesi esasına dayanılan sistem uygulanmıştır. Bu sistemle, 19661983 yılları arasında ülke­mizde meydana gelen afetlerden edinilen deneyimlerin sonuçla­rında arama kurtarma hizmetlerinin;

  • Halktan seçilen ekiplerde görev yapan kişi­lerin kendilerinin afetzede olmaları,
  • Merkezden gönderilen ekiplerin sayısının yetersiz olması,
  • Teknik araç ve gerecin çağın gereklerine uy­gun olmaması,

gibi sebeplerle istenilen verimi sağlayamadığı bu hizmetlerin; gelişen teknolojiye uygun donanım­lara sahip, eğitimli, profesyonel olarak yetiştirilmiş kadrolu birimlerce yapılmasının kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre soruda verilen I ve III ifadeleri bu sebeplerdendir. Doğru cevap D’dir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum