Arama Kurtarma Bilgisi ve Etik Değerler Deneme Sınavı Sorusu #810920

Afet yaşanan bölgede ülkenin siyasi görüşüne aykırı düşünen kişilerin yardım esnasında arka planda bırakılmaması, aşağıdaki hangi afet müdahale etiğine örnek gösterilebilinir?


İnsanlık

Tarafsızlık

Ayrım gözetmemek

Bağımsızlık

Operasyonel bağımlılık


Yanıt Açıklaması:

Yakın geçmişte, afete müdahalede etik ilkelerin şekillenmesinde önemli bir etken, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi’nin, kuruluşunu izleyen yaklaşık yüzyıllık tecrübesinin ışığında, süreç içerisinde sürekli geliştirilen ve 1965’te günümüzdeki haliyle kabul ve ilan edilen Temel İlkeleri olmuştur. Kızılhaç-Kızılay Hareketi’nin yapısını ilgilendiren (gönüllülük, her ülkede tek ulusal dernek, ulusal dernekler arası eşitlik) ilkeleri dışında, Temel İlkeler arasında yer alan en önemli dört ilke –İnsanlık (insaniyet), Tarafsızlık, Ayrım Gözetmemek, Bağımsızlık-günümüzde insani yardımı yönlendiren etik temeli oluşturmaktadır.

Ayrım Gözetmemek (Impartiality): İnsani yardım yalnızca ihtiyaç temelinde sağlanmalı; aciliyet bakımından en sıkıntılı durumdakilere öncelik verilmeli; milliyet, ırk, cinsiyet, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetilmemelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum