Arama Kurtarma Bilgisi ve Etik Değerler Deneme Sınavı Sorusu #810869

Bir kamu görevlisi ihale ile kurumuna bilgisayar alışı yapacaktır. Hazırladığı ihaleye giren firmaların her üçü de şartnameye çok da uygun değildir, fakat kamu görevlisi içlerinden birini seçmiştir.

Yukarıda verilen örnek kamu görevlilerinin karşılaştıkları etik ikileme örnektir?


"En iyi"ler arasında bir seçim yapmak

"Çıkar çatışması” durumu

"Daha iyi olan" belirlenmesi durumu

"Karar verme" sürecine katılmama

"Farklı kişi ve gruplar üzerinde farklı etki" durumu


Yanıt Açıklaması:

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yayınlanan Etik Rehberi’nde (2017) kamu görevlilerinin günlük hayatlarında sıklıkla karşılaştıkları ya da karşılaşabilecekleri etik ikilemler başlıca dört grupta ele alınmaktadır:
1. Kamu görevlilerinin önlerindeki seçeneklerin hiç birisinin tam manasıyla tatmin edici olmadığı, ancak diğerlerine göre daha iyi olan seçeneğin belirlenmesi durumu,
2. Seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi halinde diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği durum (“en iyi”ler arasında bir seçim yapmak),3. Farklı kişi ve gruplar üzerinde farklı etki ve sonuçlar doğurması muhtemel bir kararın verilmesi durumu,
4. Kamu görevlilerinin verecekleri kararın muhtemel sonucundan, kendilerinin ya da yakınlarının olumlu ya da olumsuz ve/veya dolaylı ya da dolaysız etkilenmeleri (“çıkar çatışması”) durumudur. Böyle durumlarda, ilke olarak, karardan olumlu ya da olumsuz ve/veya dolaylı ya da dolaysız olarak etkilenebilecek kamu görevlilerinin, karar verme sürecine katılmamaları gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum