Arama Kurtarma Bilgisi ve Etik Değerler Deneme Sınavı Sorusu #807544

I. Bireyin içine doğduğu, yaşayarak öğrendiği toplumsal değer yargılarını, davranış biçimleri ve kurallarını ifade etmektedir.

II. Hayatın her alanıyla ilgili olan, çeşitli disiplinleri ilgilendiren, çok boyutlu bir bilgi ve çalışma alanıdır.

III. Birey açısından verili (önceden belirli) bir toplumsal sistemdir.

IV.  Birey ya da toplulukların değerlendirme ve davranışlarında doğru ile yanlışı ayırt etmelerine rehberlik eden değerler, ilkeler ve standartlardır.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri etik kavramıyla ilgili olarak doğrudur?


Yalnız I

I ve II

I ve III

II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Etik hayatın her alanıyla ilgili olan, çeşitli disiplinleri ilgilendiren, çok boyutlu (normatif, analitik, uygulamalı) bir bilgi ve çalışma alanıdır. Etik, uygulamaya dönük genel tanımlamayla, birey ya da toplulukların değerlendirme ve davranışlarında doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etmelerine rehberlik eden değerler, ilkeler ve standartlardır. Bireysel özelliklere bakılmaksızın uyulması gereken ve genel kabul gören bir çerçeve sunan etik  değerler, ilkeler ve standartlar birey ya da topluluklara doğru ve nitelikli davranışı işaret eder; hangi yöne gideceklerine, nasıl davranacaklarına ise kişiler kendileri karar verir.

Birey açısından ahlak verili (önceden belirli) bir toplumsal sistemdir; etik ise bir ahlaki duruş, davranış tercihi için bir ölçü, bir kılavuzdur.

I. ve III. ifadeler ahlak kavramını tanımlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum