Arapça 1 Deneme Sınavı Sorusu #1295529

Verilen Arapça örnekle ilgili olarak hangi bilgi yanlıştır? خرجَ الطلابُ من المدرسةِ وذَهَبُوا إلى المَكْتَبَةِ ودَرَسُوا ساعةً


  وذَهَبُوا kelimesinin başındaki vâv, atıf vâvıdır.

  ودَرَسُوا kelimesinin sonundaki vâv fiile bitişik özne zamiri olan çoğul vâvıdır.

Cümlenin filleri muzâridir ve bu cümlenin merfû muttasıl zamirlerinden anlaşılır.

"Erkek öğrenciler okuldan çıktılar" cümlenin öznesi açık özne olduğu için fiil 3. tekil şahıs eril olarak kullanılmıştır.

Yukarıdaki örnekte birbirine bağlı 3 fiil cümlesi bulunmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Birinci cümlede  (خرجَ الطلابُ من المدرسةِ) fâ‘il açık bir isim olarak geldiği için ve de eril olduğu için, fiil 3. tekil şahıs, eril olarak geldi. 

Kütüphaneye gittiler. (وذَهَبُوا إلى المَكْتَبَةِ )Bu örnekte baştaki vâv, Türkçede virgül ile ayrılan, birbirine anlamca bağlı iki cümleyi bağlamada kullanılan atıf vâvıdır.

 ذَهَبُوا /دَرَسُوا fiillerinde fiile bitişik vavlar bitişik özne zamiridir ve fâildir.  Arapçada mâzî fiile bitişen vâv da eylemin 3. çoğul eril şahıs tarafından yapıldığını göstermektedir. 

Arapçada her bir fiil, ister fâ‘ili açık bir isim olsun, ister gizli bir zamir, ister mef‘ûlü olsun isterse olmasın, tek başına bile bir fiil cümlesi demektir. Dolayısıyla yukarıdaki örnekte altı çizili fiillerle başlayan üç fiil cümlesi bulunmaktadır. Ancak ikinci ve üçüncü cümleler, ortak özneleri dolayısıyla birinci cümleye bağlıdırlar ve ardı ardına gelmektedirler.

Cümlenin filleri mazi formdadır muzâri değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum