Arapça 1 Deneme Sınavı Sorusu #1295435

Verilen ifadelerden hangileri doğrudur? i. Arapçada birinci tekil şahıs zamiri, “أنا - enâ” biçiminde yazılır, ancak “ene” diye kısa okunur. ii. Eril için Arapçada muennes, dişil için muzekker ifadesi kullanılır. iii. Birinci şahıs zamirleri, ben ve biz’den ibaret olup burada cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. iv. Arapçada “semâî muennes” adı verilen, yapıları itibariyle eril olan, ancak dişil bir kelime gibi kullanılan sözcükler de vardır.  v. سَيَّارة sözcüğü شَمْس sözcüğü gibi "semâî muennes" sözcüklere bir örnektir.


i, iii, v

ii, iii, iv

i, ii, iii

i, iii, iv

ii, iii, v


Yanıt Açıklaması:

D şıkkı doğrudur. Yani i, iii, iv cümleleri doğrudur. 

i.Arapçada birinci tekil şahıs zamiri, “أنا - enâ” bi- çiminde yazılır, ancak “ene” diye kısa okunur .

ii.  Eril için Arapçada muzekker, dişil için muennes ifadesi kullanılır. Sonu dişil te’si (tâ el-marbûta - ة) ile biten bütün sözcükler dişil kabul edilir. 

iii. Birinci şahıs zamirleri, "ben ve biz"den ibaret olup burada cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. 

iv.Arapçada dişil te'si ile biten sözcükler dışında “semâî muennes” adı verilen, yapıları itibariyle eril olan, ancak dişil bir kelime gibi kullanılan sözcükler de vardır. Semâî sözcüğü anlam olarak “duyuşa, işitmeye göre” demektir. Yani çocuk, çevresindekilerin bu sözcüğü dişil olarak kullandığını duyar ve kendisi de onu dişil olarak kullanır. Bu tür kelimelerin dişil oluşunun tek göstergesi, duyuştur, işitmedir. Örneğin;(شمس) güneş, (دار) ev kelimeleri yapıları itibariyle eril görünseler de Araplar bu kelimeleri dişil olarak kullanagelmişlerdir.

v.Sonu dişil te’si  (tâ el-marbûta -  ة) ile biten bütün sözcükler dişil kabul edilir. Bu bakımdan (سَيَّارة) kelimesi dişildir (muennestir). (شمس) kelimesi ise semâî muennestir.

Yorumlar
  • 0 Yorum