Arapça 1 Deneme Sınavı Sorusu #1295528

Fiil cümleleriyle ilgili olarak seçeneklerde verilen cümlelerden hangisi doğrudur?


Fiil cümlesinin fâ'ili daima merfûdur.

Fiil cümlesinde fâ'il açık bir isim ise eril ya da dişil olması fiilin çekimlenmesine etki etmez.

Fiil cümlelerinin fâ'ili her zaman mansûbdur.

Fiil cümlelerinin mef'ûlü her zaman merfûdur.

Fiil cümlesinin öznesi her zaman fiilden önce gelir.


Yanıt Açıklaması:

Fiil cümlesinin öznesine Arapçada “fâ‘il” denir. Fâ‘il, hiçbir zaman fiilden önce gelmez, daima fiilden sonra gelir. Dolayısıyla fiilden önce kullanılan herhangi bir ismi veya zamiri “fâ‘il” diye adlandırmayacak, fâ‘ili hep fiilden sonra arayacağız.

Fâ‘il olan sözcük, daima merfûdur. Fiil cümlesinde bir kelimeyi özne yerinde kullandığımızı, o kelimeyi “merfû” halde kullanmak suretiyle göstermiş oluruz.

Fâ‘il erilse fiil de eril; fâ‘il dişilse, fiil de dişil yapıda kullanılır.

Fâ‘il açık bir isim ise  fiile bitişik açık veya gizli bir özne zamiri değil de Ali, Ayşe, doktor, mühendis, öğretmen gibi açık bir isim ise), fiil daima 3. tekil şahıs yapısında kullanılır. Fakat fâ‘ilin cinsiyetine bağlı olarak ya 3. tekil erildir, ya da 3. tekil dişildir

Fâ‘il açık bir isim olarak değil de gizli özne veya bitişik zamir olarak geliyorsa, bu durumda fiil tekillik, ikillik, çoğulluk, erillik ve dişillik bakımından fâ‘ile uygun çekimiyle kullanılır.

Mef‘ûl, fiil cümlesinde fiilden sonra gelen; başında herhangi bir harf-i cer bulunmayan, fâ‘il veya zarf veya tamlayan olmayan mansûb isimdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum