Arapça 1 Deneme Sınavı Sorusu #1295610

Aşağıda Arapça isim tamlamasıyla ilgili olarak verilen ifadelerden hangileri doğrudur?   i. Arapçada tamlamanın ögelerinden tamlanana muzâf, tamlayana muzâfun ileyh adı verilir.  ii. Tamlanan ve tamlayan sıralaması Türkçedekiyle aynıdır. iii. Muzâf başında her zaman harf-i ta‘rîf (belirlilik takısı, ال) bulunur. iv. Muzâfın cümle içindeki yerine göre son harekesi değişmez. v. Muzâf sonuna belirsizlik göstergesi tenvîn almaz. vi. Muzâfun ileyh daima mecrûrdur.


i ve iv

ii ve v

i, iii ve iv

ii, iii ve v

i, v ve vi


Yanıt Açıklaması:

En az iki ismin yan yana gelerek oluşturduğu tamlamaya isim tamlaması denir. Arapçada tamlamanın ögelerinden tamlanana muzâf (ضافُ ُضاف إليه) tamlayana muzâfun ileyh ,(م م) adı verilir. Türkçedekinin tersine Arapçada önce tamlanan, sonra tamlayan kullanılır.

Arapça tamlamanın ilk ögesidir. Yani tamlanandır. Hiçbir zaman başında harf-i ta‘rîf (belirlilik takısı, ال) bulunmaz. Buna mukabil sonu da hiçbir zaman tenvinlenmez, tek hareke ile harekelenir. Cümle içindeki yerine göre son harekesi değişir. Özne durumunda damme, nesne durumunda fetha, başında harf'i cer veya zarf bulunduğunda kesra ile harekelenir.

Arapçada bir isim ya belirli kullanılır ya da belirsiz. Belirlilik alâmeti kelimenin başında kullanılan ال takısı; belirsizlik alâmeti ise kelimenin sonunda kullanılan çift hareke (tenvîn)dir. Bir kelimenin başında ال takısı varsa o kelime belirlidir ve artık sonuna belirsizlik göstergesi olan çift hareke asla gelmez. Başta ال takısı yoksa, o kelime belirsizdir ve sonuna belirsizlik göstergesi tenvîn gelir. İsim tamlamasının muzâf olan ögesinin bu kurala uymadığını fark ediniz.

Arapçada isim tamlamasının ikinci ögesidir. Yani tamlayandır. Daima mecrûrdur.

Yorumlar
  • 0 Yorum