Arkeolojik Alan Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #346794

1992 Rio Zirvesi’nde aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?


Çevre kirliliği karşısında dünya devletlerinin yerine getirmek zorunda oldukları temel ilkeler açıklanmıştır.

Salt kalkınma uğruna çevreden özveride bulunulması yönündeki kaygı temel alınmış, çevre ve kalkınma arasındaki bağın anlaşılmasını sağlanmıştır.

Yerleşmelerin kaynaklara duyarlı ve yaratıcı bir yönetim anlayışı ile el alınması öngörülmüştür. Ulusal, bölgesel ve yerel yönetimlerin sorumluluklarının netleştirilmesi, mekân yönetiminde sosyal hedeflerin de gözetilmesi, kültürel mirasın korunmasının da bir yönetim ve kurumsallaşma boyutu olduğu vurgulanmıştır.

Ortaklık, paylaşım ve sistemin içinde yer alacak aktörlerin tanımlanması yapılmıştır.

Çevre kirliliği karşısında dünya devletlerinin yerine getirmek zorunda oldukları temel ilkeler açıklanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

1992 yılında Brezilya’nın başkenti Rio’da toplanan Dünya Çevre Zirvesi’nde “Çevre ve Gelişme Üzerine Rio Bildirisi” yayımlanmıştır. “Rio Deklarasyonu” olarak bilinen bu bildiride, çevre kirliliği karşısında dünya devletlerinin yerine getirmek zorunda oldukları temel ilkeler açıklanmıştır. Bu ilkelerin bir bölümü yeni bir araştırma ve yönetim modelinin arayışlarını içermektedir. Bu husus İlke: 2’de “Birleşmiş Milletler Kuruluş Senedi ve uluslararası hukuk kurallarına göre; ülkeler, egemenlik hakları çerçevesinde kendi doğal kaynaklarını kullanır ve çevre politikalarını oluştururlar ”, İlke: 9’da “Devletler, bilimsel ve teknolojik bilgi alışverişiyle, bu yeni ve yaratıcı teknolojilerin kalkınma, uyarlanma ve aktarılması konularında iş birliğiyle korumacı kalkınmayı güçlendirmelidirler ”, İlke 11’de “Devletler çevre konularında etkili yasal düzenlemeler getirirler. Çevresel standartlar, amaca yönelik yönetim ve öncelikler çevre ve kalkınma şartlarını yansıtmalıdır.” Sözcükleri ile yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum