Atölye Çalışması 1 Deneme Sınavı Sorusu #1013885

Bir hidrojen yakıt hücresinde, hidrojenden elektronu ayırma işlemi zar ve gözenekli elektrotların arasında bulunan hangi eleman tarafından gerçekleşir?


Zar

Katalizör

Elektrot

Elektrolit

Güç kaynağı


Yanıt Açıklaması:

Hidrojenden elektronu ayırma işlemi zar ve gözenekli elektrotların arasında bulunan katalizörlerde meydana gelir. Zar ve elektrot ara yüzeylerinde bulunan platin katalizörler aracılığı ile hidrojenden bir elektron sökülür. Böylelikle her bir hidrojen atomundan bir proton ve bir elektron açığa çıkar. Hidrojenden sökülen elektron kolektörde toplanırken bir elektron kaybetmiş hidrojen yani proton zar içinde yoluna devam ederek diğer kolektöre ulaşır. İletken kolektörlerde toplanan elektronlar potansiyel elektrik enerjisi oluştururlar. Kolektörlerde toplanan elektronlar devreye bağlanan lamba veya motor gibi yük
üzerinden geçerek bu devre elemanının çalışmasını sağlarlar. Başka bir deyimle devreyi tamamlayarak diğer kolektöre ulaşan elektronlar elektriksel iş yapmış olurlar. Zarın bir ucundan diğerine geçen protonlar zarın diğer ucundaki oksijen molekülleriyle karşılaşırlar. Bu karşılaşma sonucunda, bir oksijen, iki proton ve iki elektron (lamba üzerinden gelen) H2O molekülünü oluştururlar yani suyu meydana getirirler. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum