Avrupa Birliği Deneme Sınavı Sorusu #796378

AB, yetkilendirilmiş olduğu bir politika alanı bakımından yetkisini kullanırken, kural olarak hem katmanlı yetki ilkesine (subsidiarite) hem de orantılılık ilkesine uygun hareket etmelidir. Yetkinin niteliği, kurucu antlaşmalardaki yetki kataloğu ile belirlenebilmektedir. Buna göre AB’nin yetkili olduğu alanlar, üç ana ve iki spesifik kategoriye ayrılarak sınıflandırılmıştır: i. Münhasır yetki, ii. Paylaşılan yetki, iii. Destekleyici, koordine edici ve tamamlayıcı yetki, iv. Ekonomi ve istihdam politikalarının koordinasyonu, v. Ortak dış ve güvenlik politikası.

Tanımı, “AB, bir alanda bu yetkiye sahipse kural olarak sadece kendisi yasama faaliyetinde bulunabilir ve hukuken bağlayıcı tasarruflar kabul edebilir. Bununla birlikte üye devletler, böyle bir alan yönünden ya AB tarafından yetkilendirilirse ya da AB tasarruflarının uygulanması amacıyla yasama faaliyetinde bulunabilir. AB, sınırlı sayıda olmak üzere, yalnızca şu alanlarda bu yetkiye sahiptir: a) gümrük birliği, b) iç pazarın işleyişi için gerekli olan rekabet kurallarının oluşturulması, c) para birimi Avro olan üye devletler için para politikası, d) ortak balıkçılık politikası çerçevesinde biyolojik deniz kaynaklarının koruma altına alınması, e) ortak ticaret politikası.” olarak verilen bu yetki alanı aşağıdakilerden hangisidir?


Münhasır yetki

Paylaşılan yetki

Ortak dış ve güvenlik politikası

Destekleyici, koordine edici ve tamamlayıcı yetki

Ekonomi ve istihdam politikalarının koordinasyonu


Yanıt Açıklaması:

Münhasır Yetki: AB, bir alanda münhasır yetkiliyse kural olarak sadece kendisi yasama faaliyetinde bulunabilir ve hukuken bağlayıcı tasarruflar kabul edebilir. Paylaşılan Yetki: AB, bir alanda üye devletlerle paylaşılan bir yetkiye sahipse kural olarak AB ve üye devletler bu alanda yasama faaliyetinde bulunabilir ve hukuken bağlayıcı tasarruflar kabul edebilir. Ortak Dış ve Güvenlik Politikası: AB, ana hatlarıyla, ortak bir savunma politikasının aşamalı olarak belirlenmesini de içerecek şekilde, ODGP belirleme ve uygulama yetkisine sahiptir. Destekleyici, Koordine Edici ve Tamamlayıcı Yetki: AB, bir alanda bu tür yetkiye sahipse üye devletlerin bu alandaki yetkilerini ikame etmeksizin üye devletlerin eylemlerini desteklemek, koordine etmek veya tamamlamak amacıyla eylemlerde bulunma yetkisine sahiptir. Ekonomi ve İstihdam Politikalarının Koordinasyonu: AB, bu kategori açısından üye devletlerin ekonomi ve istihdam politikalarını koordine edici nitelikte işlem yapmaya yetkili kılınmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum