Avrupa Birliği Deneme Sınavı Sorusu #815084

Aşağıdakilerden hangisi Haas’ın geliştirdiği yayılma için söylenebilir?

 


Federalizmi başta milliyetçilik ol­mak üzere Avrupa’nın sorunlarından kurtulması için bir çaredir.

Avrupa’nın ekonomik, askeri ve kültürel alanlarda bir devletler birliği olabileceğini; ancak en azından uzun bir süre Avrupa’nın tek bir ulus olamayacağıdır..

Devletler arasında bir koalisyon oluştur­mak değil; toplumlar arasında bir birlik kurmaktır

Politika alanında başlayan işbirliği ve bütünleşme, birbirleriyle yakın teması bulunması nedeniyle diğer politika alanlarında da etkisini gösterecektir.

Devletler ara­sında salt ekonomik boyutlu bütünleşme sürecinin, uluslararası politikada temel amaç olan savaşın ön­lenmesi için yeterli olmayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Yeni İşlevselciliğin üzerinde dur­duğu temel kavramlardan biri yayılma (spill-over) olmuştur. Buna göre bir politika alanında başlayan işbirliği ve bütünleşme, birbirleriyle yakın teması bulunması nedeniyle diğer politika alanlarına da yayılabilecektir. Haas’ın geliştirdiği bu teoriye göre, ekonominin bir sektöründe başlayan bütünleşme süreci, ekonominin diğer sektörlerine doğru yayı­lacak (sirayet edecek) ve sonunda tüm ekonomiyi kapsayacaktır. Bu durum ise ekonomik ve siyasi alanda refah ve barışı egemen kılacaktır. Ulus-dev­letler ise mevcut yeni durumdan daha fazla fayda sağlayacakları için, uluslararası bütünleşmeye daha fazla destek vereceklerdir. Bu destek ise ulusal ak­törlerin aidiyet duygularının ulusal düzeyden daha ulus-üstü bir düzeye doğru yükselmesine yol aça­caktır

Yorumlar
  • 0 Yorum