Avrupa Birliği Deneme Sınavı Sorusu #518610

Aşağıdakilerden hangisi Avro Bölgesi’nin (EPB alanı) oluşturulmasındaki birinci aşamanın önemli gelişmeleri arasında yer alır?


Kamu sektörünün finansmanını yasaklayan yasal düzenlemeler hazırlanmıştır.

 

Üye ülkelerin merkez bankalarına yasal olarak bağımsızlık statüsü kazandırılmıştır.

 

Üye devletler arasında ve üye devletlerle üçüncü ülkeler arasındaki sermaye hareketlerine ilişkin kısıtlamalar kaldırılmıştır.

 

Üye ülkelerin aşırı bütçe açıklarından kurtulmak için programlar uygulamaya konulmuştur.

 

İstikrar ve Büyüme Paktı (İBP) kabul edilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Birinci aşamada Birlik içi sermaye hareketlerinin tümüyle serbestleştirilmesi amacı gerçekleşmiştir. Daha ABA yürürlüğe girmeden önce başlayan bu aşamada; üye devletler arasında ve üye devletlerle üçüncü ülke- ler arasındaki sermaye hareketlerine ilişkin her türlü kısıtlama kaldırılmış, fiyat istikrarının sağlanması ve kamu maliyesinin güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmış ve ulusal merkez bankalarını bağımsızlaştıracak önlemler uygulamaya konulmuştur. Birinci aşamada, ABA’da belirtilen bütün önlemler alınmış, ekonomik yakınlaşma kriterlerine uyum için Birlik üyesi ülkelerce gereken çaba gösterilmiş, bütçe açıkları ve enflasyon kriterlerinin sağlanabilmesi için birkaç yıllık programlar hazırlanmıştır. Diğer seçenekler ikinci aşamada gerçekleşmiştir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum