Avrupa Birliği Deneme Sınavı Sorusu #813279

Aşağıda verilen özellikler hangi şıkta yer alan anlaşma için geçerlidir?

  1. Temel antlaşmaları tek bir belge haline getirmeye çalışmıyor, önceki antlaşma reformların­daki gibi sadece antlaşmaları revize ediyordu.
  2. AB “tüzel kişilik” (tekil hukuki kişilik) ha­line getirildi ve uluslararası platformda daha etkin kılınması hedeflendi
  3. İşsiz duran (atıl) kaynaklar altyapı niteliğin­deki kamu tesislerinde çalıştırılabildiği için ülkenin sermaye stokuna bir katkı yapılmış olunur.
  4. 27 üyeli AB’nin etkin bir şekilde çalışabilmesi için kurumsal reform ihtiyacına kilitlenmişti.
  5. Antlaşma Anayasal Antlaşma’da ortaya konulan şekliyle yeni makamları, oy ağırlıklarını ve iki aşamalı, “çifte çoğunluk” sistemini belirlemiştir.


 Paris Konferansı

Roma Antlaşması

Lizbon Antlaşması

Brüksel Paktı

Nice Antlaşması


Yanıt Açıklaması:

Anayasal Antlaşma’dan farklı olarak Lizbon Antlaşması, temel antlaşmaları tek bir belge haline getirmeye çalışmıyor, önceki antlaşma reformların­daki gibi sadece antlaşmaları revize ediyordu. Av­rupa Topluluğu’nu kuran antlaşmanın adı Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma olarak değiş­tirildi. AB “tüzel kişilik” (tekil hukuki kişilik) ha­line getirildi ve uluslararası platformda daha etkin kılınması hedeflendi. AB üye sayısının son genişle­me dalgalarıyla iki katına çıkmış olması, kurumsal yapının ve karar alma mekanizmalarının gözden geçirilmesini gerektiriyordu. Lizbon Antlaşması da 27 üyeli AB’nin etkin bir şekilde çalışabilmesi için kurumsal reform ihtiyacına kilitlenmişti. Aslında antlaşma Anayasal Antlaşma’da ortaya konulan şekliyle yeni makamları, oy ağırlıklarını ve iki aşamalı, “çifte çoğunluk” sistemini belirlemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum