Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1166188

Brüksel zirvesi sonrası duyurulan sonuç bildirgesinde Türkiye'nin üyelik süreci açısından olumsuz sonuçlara yol açan etkenler hangileridir?


Sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterince karşılayamamış olduğunun belirtilmesi üyelik sürecinin uzamasına sebep olmuştur.
Zirve sonuç bildirgesinde müzakerelerin ucu açık olacağının belirtilmesi yani müzakerelerin kesin bir üyelikle sonuçlanma garantisinin olmaması ve Birliğin içerme kapasitesinin zora sokmayacak bir genişleme politikasının uygulamaya konulması.
Zirve sonucunda yeni aday Hırvatistan ve diğer potansiyel aday ülkeler, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, ve Sırbistan'ın adaylık sürecine öncelik verileceğinin belirtilmesi Türkiye'nin adaylık sürecinin uzamasına sebep olmuştur.
Dış güvenlik ve savunma politikasıyla ilgili Türkiye'nin, AB’nin siyasi deklarasyonlarıyla eylemleriyle ve uyguladığı kısıtlayıcı önlemlerle uyum göstermesi konusundaki düzenlemelerinin yetersiz görülmesi üyelik sürecini zora sokmuştur.
2005'te başlayan tarama sürecinde Komisyonun AB’nin Ortak Pozisyon Belgesi’nin özünü oluşturan tarama sonu raporlarını konseye iletmemesin Türkiye'nin üyelik sürecinin uzamasına sebep olmuştur.

Yanıt Açıklaması: Zirve sonuç bildirgesinde müzakerelerin ucu açık olacağının belirtilmesi yani müzakerelerin kesin bir üyelikle sonuçlanma garantisinin olmaması ve Birliğin içerme kapasitesinin zora sokmayacak bir genişleme politikasının uygulamaya konulması Türkiye'nin üyelik süreci açısından olumsuz sonuçlara yol açan etkenler arasında yer almaktadır. Dolayısı ile sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum