Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #26867

Aşağıdakilerden hangisi Ortaklık Konseyi'nin Türk işçilerin serbest dolaşımının ikinci aşamasına dair aldığı kararlardan biri değildir?


Ücret düzeyi ve sosyal haklar bakımından Türk işçileri aleyhine bir farklılık yapılmayacaktır.
İkinci aşama 3 yıl olarak ve 30 Kasım 1983’de sona erecektir.
Topluluk içinde 3 yıldır çalışan işçiler için 2/76 sayılı Karar’da sağlanan haklar geçerliliğini koruyacak, 5 yıllık çalışma süresi 4 yıla indirilecektir
Toplulukta çalışan Türk işçilerinin aile bireylerinden en az 3 yıl Topluluk ülkelerinde oturmuş olanlar, ikinci öncelikle her türlü işe başvurabilecek, 4 yıl oturanlar her çeşit ücretli işe girebileceklerdir.
Türk işçi çocukları, bulundukları üye ülke çocukları ile eğitim, çıraklık ve mesleki eğitim imkânlarından aynı şekilde yararlanacaklardır.

Yanıt Açıklaması: Ortaklık Konseyi'nin Türk işçilerin serbest dolaşımının ikinci aşamasına ilişkin aldığı kararlardan biri; "Toplulukta çalışan Türk işçilerinin aile bireylerinden en az 3 yıl Topluluk ülkelerinde oturmuş olanlar, ikinci öncelikle her türlü işe başvurabilecek, 4 yıl oturanlar her çeşit ücretli işe girebileceklerdir." kararı değildir. Çünkü Konsey'de Türk işçilerinin her çeşit işe girebilmeleri için Topluluk ülkelerinde 4 değil 5 yıl oturmaları gerektiği belirtilmiştir. Doğru cevap D seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum