Bahçe Tarımı 1 Deneme Sınavı Sorusu #688984

I. Doruk Dallı şekil: Üç ana dal ile bu dalların ortasında bir doruk dalın yer aldığı, dört daldan oluşan, yağış miktarı az, yaz aylarında nispi nemin düşük ve ışık şiddetinin yüksek olduğu bölgelerde meyve ağaçlarına uygulanan bir terbiye şeklidir.
II. Palmet şekli: Bu terbiye şeklinde dallar bir düzlem üzerine yayılmakta, yatay, meyilli, şamdan kollu gibi şekilleri bulunmaktadır. Meyilli palmette ana dallar gövdeyle 45-60°’lik açı yaparken, yatay palmette 90°’lik açı yapmaktadır. Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin çoğunda uygulanabilmektedir.
III. Piramit şekli: Armut, kiraz gibi dikine büyüme özelliği gösteren meyve türlerinde spiral veya katlı olarak uygulanan bir terbiye şeklidir. Spiral piramitte dallar gövde üzerinde düzenli olarak dağılmakta, katlı piramitte ise 3 dal bir araya gelerek gruplaşmakta ve kat oluşturmaktadır.
Yukarıdakilerden hangisi/hangilerinde meyve ağaçlarındaki budama şekilleri doğru açıklanmıştır?


Yalnız I

Yalnız II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Doruk Dallı şekil: Üç ana dal ile bu dalların ortasında bir doruk dalın yer aldığı, dört daldan oluşan, yağış miktarı az, yaz aylarında nispi nemin düşük ve ışık şiddetinin yüksek olduğu bölgelerde meyve ağaçlarına uygulanan bir terbiye şeklidir.
Piramit şekli: Armut, kiraz gibi dikine büyüme özelliği gösteren meyve türlerinde spiral veya katlı olarak uygulanan bir terbiye şeklidir. Spiral piramitte dallar gövde üzerinde düzenli olarak dağılmakta, katlı piramitte ise 3 dal bir araya gelerek gruplaşmakta ve kat oluşturmaktadır.
Palmet şekli: Bu terbiye şeklinde dallar bir düzlem üzerine yayılmakta, yatay, meyilli, şamdan kollu gibi şekilleri bulunmaktadır. Meyilli palmette ana dallar gövdeyle 45-60°’lik açı yaparken, yatay palmette 90°’lik açı yapmaktadır. Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin çoğunda uygulanabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum