Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 1 Deneme Sınavı Sorusu #1129368

  1. Öncelikler
  2. İzleme
  3. Değerlendirme
  4. Bakım planı hazırlama                              
  5. Bakım elemanının seçimi                    

Hangisi/hangileri bakım planlaması aşamaları arasında yer alır?


Yalnız V

IV ve V

I, IV ve V

I, II, III ve V

I, II, III ve IV              


Yanıt Açıklaması:

Bakım planlaması yapılırken ilk aşamada ülke­nin sağlık durumu analiz edilir. Bu bağlamda nüfus, doğum ve ölüm oranı istatistikleri, epidemoloji, tıbbi bakım kuruluşları, işgücü ve bakıma yönelik tutum ve inançlar inceleme konusu yapılır.

Bakım planlamasının ikinci aşamasında amaç­lar ve hedefler oluşturulur. Bakım planlamasının amaç ve hedefleri yetkili bir kişi tarafından belirle­nir. Amaçlar ve hedefler oluşturulurken hedeflerin gerçekçi, belirli, kabul edilebilir ve kolay ölçülebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Bakım planlamasının üçüncü aşaması, kaynak­ların değerlendirilmesidir. Bu aşamada bireylerin bakım gereksinimlerinin karşılanması için gerekli iş gücü, finansman, araç-gereç, bilgi ve beceri düzeyi, teknik donanım olanakları değerlendirilir.

Bakım planlaması yapılırken kaynaklar değer­lendirildikten sonra öncelikler belirlenerek planın hazırlanması aşamasına geçilir. Bu aşamada ayrıntı­landırılmış girdi ve çıktı tespiti yapılır. Uygulamaya dönük bir çalışma kılavuzu niteliğinde olan bakım planlarında ayrıca değerlendirmenin nasıl yapılaca­ğı da belirlenmelidir.

Bakım planlamasının altıncı aşaması program­lama ve uygulamadır. Bu aşamada bireylerin bakım gereksiniminin karşılanmasına yönelik sorumluluk­lar tespit edilir ve görevlendirmeler yapılır. Roller ve görevler tanımlanarak uygulamaya geçilir. Bu aşamada bakım elemanlarının seçimi, eğitimi, motivasyonu ve denetlenmesi önemlidir.

İzleme aşamasında bakım gereksinimlerinin kar­şılanmasına yönelik yapılan organizasyon ve proje faaliyetleri hakkında raporlama, kayıt ve gözlem ya­pılır. Değerlendirme aşamasında ise bakım gereksi­nimlerinin karşılanmasına ilişkin sonuçların kalitesi, amaç ve hedeflerin yerine getirilme derecesi ölçülür. Doğru yanıt E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum