Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 1 Deneme Sınavı Sorusu #1226756

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi engellilerin yaşamını zorlaştıran iletişim engelleri arasında yer almaktadır?


Braille alfabesi ile hazırlanmış materyaller, dergiler ve gazetelerin olmaması.

Engelli olmayan bireylerin engellilere karşı olumsuz tutumlara sahip olması.

Rampaların, korkulukların, Braille yazısının, yeterli boşluğun, kaymayı engelleyen zeminlerin, erişilebilir tuvaletlerin, sandalyelerin, anahtarların, rafların, lavaboların ve telefonların erişilebilir yükseklikte olmaması.

Engelli çocukların okul öncesi eğitimi ve yetişkin engelliler için örgün ve yaygın eğitim olanaklarının yok denecek kadar az olması.

Yasaların insanların zihniyetini değiştirmede ve engelli bireyleri kabul etme ve saygı gösterme gönüllüğü göstermede çok etkisinin olmaması.


Yanıt Açıklaması:

İletişim engelli bireyler için yeterince odaklanılmayan bir başka alandır. İletişim engelleri olan bireyler sosyalleşmede birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. İletişim dil ve konuşmaya bağlı olduğu düşünülse de gerçekte sessizlikte bile ortaya çıkan bir olgudur. Herkes, her gün, yaşadığımız süre boyunca iletişim kurar. Dolayısıyla iletişim kurmak sosyalleşmemizin temel dayanaklarından biridir. Toplumdaki en önemli iletişim engelleri, görme yetersizliği olan bireylere yönelik Braille alfabesi ile hazırlanmış materyaller, dergiler, gazetelerin olmaması; işitme engelliler için işaret diline yönelik uygulamaların yetersiz olması ve ağır düzeyde yetersizliği olan bireylere destekleyici iletişim sistemlerinin eksikliğidir. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum