Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 1 Deneme Sınavı Sorusu #1192014

  1. Eğitim
  2. Sağlık
  3. Yoksulluk
  4. Rehabilitasyon
  5. Fiziksel çevre

Hangisi/hangileri engelli bireylerin toplumla bütünleşmelerinin önündeki engeller arasında yer alır?


I, II, III ve IV

I, II, III ve V

I, III, IV ve V        

I ve V

Yalnız IV


Yanıt Açıklaması:

Engellilerin genel olarak toplumla bütünleşmesinin önündeki engellerden birisi ve belki de en önemlisi yoksulluktur. Engellilik nedenleri açısın­dan bakıldığında çoğunlukla yoksul kesimler bu açıdan dezavantajlı grup arasında yer almaktadır. Ayrıca engellilik, işsizliğin de başlıca nedenleri arasında sayıldığı için yoksullukla arasında bir neden-sonuç bağlantısı bulunduğu söylenebilir. Engellilerin topluma kazandırılmala­rının önündeki en ciddi sorunlardan birisi, için­den geldikleri sosyoekonomik kesimin bir bütün olarak yaşadığı yoksulluk sorunudur.

En önemli sosyalleşme araçlarından birisi de eğitimdir. Engelli çocuğun küçük yaşlardan itiba­ren özel eğitim alması, engelini aşması ve bağım­sız yaşam becerilerini geliştirmesi açısından son derece hayati öneme sahiptir. Özel eğitim engelli bireyin hem akademik ve öz bakım becerilerini geliştirmesine yardımcı olur hem de sosyalleş­mesini sağlar. Engelli bireyin normal çocuklarla birlikte eğitim görmesi en tabi insan hakkı olarak kabul edilir. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önün­deki bir diğer engel de eğitim konusunda karşı­laştıkları sorunlardır.  

Temel çevresel engeller de mimari ve iletişim engelleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Engelli bireylerin karşılaştığı diğer büyük engel ise bilgi eksikliğidir. Binalardaki mimari engeller arasında rampaların, korkuluk­ların, Braille yazısının, yeterli boşluğun, kayma­yı engelleyen zeminlerin, erişilebilir tuvaletlerin, sandalyelerin, anahtarların, rafların, lavaboların ve telefonların erişilebilir yükseklikte olmaması yer almaktadır. Bu tür yapısal düzenlemeler engelli bireylere yardımcı olmaktadır ve rutinlerini yardımsız ya da en az yardımla gerçekleştirebil­melerine olanak tanımaktadır.  

Rehabilitasyon ihtiyacının yeterince karşılanamaması da engellilerin toplumla bütünleştiril­mesinin önündeki en büyük engellerden birisidir.

Toplumla bütünleşme yolundaki önemli ihti­yaçlardan biri de engellinin özel yaşamıyla ilgilidir. Engelli bireyin fiziksel yetersizlikleri yüzünden ha­reket becerileri sınırlanması özel yaşamına da bazı sınırlılıklar getirmektedir. Özellikle kurumlarda bakım altındaki engelli bireylerin özel yaşamları neredeyse yoktur. Engellilerin kendilerine ait bir ortamlarının (oda vb.) olmaması ve benzeri du­rumlar özel yaşamı ortadan kaldırmaktadır. En­gellilerin evlenip aile kurmaları, engelli olmayan bireylere göre daha güçtür. Bu da engellilerin top­luma katılımları yolunda çok önemli bir engeldir.

Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki diğer önemli engel ise istihdam so­runudur.  Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum