Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1155165

Aşağıdakilerden hangisi yaşlanma türlerinden biri değildir?


Fizyolojik yaşlanma

Psikolojik yaşlanma

Sosyokültürel ve sosyal yaşlanma

Ekonomik yaşlanma

Kitlesel yaşlanma


Yanıt Açıklaması:

Yaşlanma Türleri

Fizyolojik yaşlanma; vücut bileşimi, kalp ve damar sistemi, böbrekler, karaciğer, hormon sistemi, beyin ve diğer sistemlerde görülen yetersizliklerdir. Kişi fizyolojik olarak erken de yaşlanabilmektedir.

Psikolojik yaşlanma; çeşitli yoksunluklar, kronolojik ve fiziksel hastalıklar, yetersizlik- ler, depresyon psikolojik yaşlanmayı hızlandırmaktadır.

Sosyokültürel ve sosyal yaşlanma; kişinin, toplumun yaşlılığa bakışını, kişinin kayıp- larla başa çıkmasını, emekliliğe, hastalığa ve ölüme olan bakışını belirlemektedir. Toplu- mun yaşlılık alanındaki değerlerini, gelenekleri, tutumları, rolleri ortaya çıkarmaktadır.

Ekonomik yaşlanma; emeklilik, üretim dışı kalmak, toplumda statü kaybını belirle- mektedir. Bu dönem ‘kayıplar dönemi’ olarak da anılmaktadır.

Toplumsal yaşlanma; ‘doğumda beklenen yaşam süresi’, ‘ortalama yaşlanma’ gibi konuları değerlendirir. Nüfus grupları içinde yaşlıların payı yükseliyorsa ‘Toplumsal Yaşlanma’dan bahsedilebilir. Son yıllarda tüm toplumlarda toplumsal yaşlanma artma eği- limindedir. Nüfus piramitleri değişmiştir. Yaşlı grubun tüm nüfus içindeki oranı artma eğilimindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum