Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1144575

Kronik hastalık ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?

I. Kişinin günlük yaşam kalitesini bozan, kalıcı tedavisi olmayan ve uzun süreli tıbbi izlem gerektiren bozukluklar olarak tanımlanmaktadır.

II. Yaşlı nüfus, ülkemizde de giderek artmakta ve yaşlıların %90’lara varan bir bölümünde, bir ya da daha çok kronik hastalık bir arada bulunmaktadır.

III. Tedavilerinde belli sınırlılıklar bulunan, sürekliliği olan ve genellikle yaşla birlikte ilerleyicilik gösteren kronik hastalıklar, yaşlılardaki engellilik ve ölüm nedenleri arasında son sırada yer almaktadır.

IV. Kronik hastalıkların neden olduğu işlevsellik kaybı, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi durumlar, birçok yaşlı için günlük yaşantıyı bağımsız olarak sürdürmeyi oldukça güçleştirmektedir.

V. Kronik hastalıklar sağlık sorunlarına ek olarak, bireye ve topluma büyük ekonomik ve sosyal yükler getirmektedir.


I.II.III.IV

II.III.IV.V

I.III.IV.V

I.II.IV.V

I.II.III.V


Yanıt Açıklaması:

Kişinin günlük yaşam kalitesini bozan, kalıcı tedavisi olmayan ve uzun süreli tıbbi izlem gerektiren bozukluklar ‘kronik hastalık’ olarak tanımlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün analizlerine göre, 2010’larda 524 milyon olarak tahmin edilen dünyamızdaki 65 yaş ve üstündeki nüfus, 2050’lerde 1,5 milyara ulaşacaktır. Yaşlı nüfus, ülkemizde de giderek artmakta ve yaşlıların %90’lara varan bir bölümünde, bir ya da daha çok kronik hastalık bir arada bulunmaktadır. Tedavilerinde belli sınırlılıklar bulunan, sürekliliği olan ve genellikle yaşla birlikte ilerleyicilik gösteren kronik hastalıklar, yaşlılardaki engellilik ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Kronik hastalıkların neden olduğu işlevsellik kaybı, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi durumlar, birçok yaşlı için günlük yaşantıyı bağımsız olarak sürdürmeyi oldukça güçleştirmesi bakımından önemlidir. Kronik hastalıkların diğer bir önemi de sağlık sorunlarına ek olarak, bireye ve topluma büyük ekonomik ve sosyal yükler getirmesidir.

III. seçenekte yer alan ‘’Tedavilerinde belli sınırlılıklar bulunan, sürekliliği olan ve genellikle yaşla birlikte ilerleyicilik gösteren kronik hastalıklar, yaşlılardaki engellilik ve ölüm nedenleri arasında son sırada yer almaktadır.’’ ifadesi esasen birinci sırada yer almaktadır olacağından yanlıştır. Doğru cevap D’dir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum