Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1280089

1. Her durumdaki hasta için ve hastanın odasına her girişte mutlaka steril önlük giyilmelidir.

2. Giyilen önlükler hastanın odasından ayrılırken mutlaka çıkarılmalı ve özel toplama kaplarına yerleştirilmelidir. 

3. Önlük çıkarılırken omuz kısımlarından tutulmalıdır, kontamine dış yüz içe doğru çevrilmelidir.

Yukarıda, epidemiyolojik açıdan önemli mikroorganizma ile kolonize veya enfekte hastaya
bakım veren personelin bakım sırasında önlük giyme gerekliliği ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Epidemiyolojik açıdan önemli mikroorganizma ile kolonize veya enfekte hastaya bakım veren personel hastadan veya hastanın çevresinden diğer hastalara ve çevresine epidemik özelliği olan mikroorganizmayı taşımamak için önlük giymelidir. Giyilen önlükler özelliği olan hastanın odasından ayrılırken mutlaka çıkarılmalı ve özel toplama kaplarına yerleştirilmelidir. Önlük çıkartıldıktan sonra eller temizlenmelidir. Bazı özel durumlarda örneğin ciddi yanığı ve yarası olan olguların bakımı verilirken veya örtü kıyafetleri değişilirken steril önlük giyilebilir. Bunun dışında rutin temizlenmiş önlükler yeterlidir.
Önlük giyerken önlük malzemesi uygulanacak işleme göre seçilmelidir. Uygun tip ve boyut seçilmelidir. Arkadan bağlanmalıdır. Eğer çok küçük ise biri önden, diğeri arkadan olacak şekilde iki tane önlük giyilmelidir. Önlük çıkarılırken omuz kısımlarından tutulmalıdır. Kontamine dış yüz içe doğru çevrilmelidir. Yuvarlayarak katlanmalıdır. Çıkarıldığında sadece temiz taraf görünmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum