Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1180320

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yaşlı bakımında güvenli ilaç kullanımı ilkeleri arasında sayılamaz?


Kendi başına güvenli ilaç kullanımı ilkelerine uygun davranamayacağı düşünülen yaşlıların ilaçlara kolayca ulaşması önlenmelidir.


İlacın saklanma koşulları, verilme zamanı, yolu ve yöntemi mutlaka bilinmeli, ilacın gerektirdiği kurallar ve kısıtlamalara uyulmalıdır. 

İlaçlar önerilen doz dışında kullanılmamalı, ancak ağrı kesiciler hastanın ağrı şikayetlerine göre verilmelidir.

Kullanılan ilaçların olası yan etkileri bilinmeli, özellikle ilaç alımından sonra gözlenen ve alerjik reaksiyon kuşkusu uyandıran kızarıklık, deri döküntüsü, solunum güçlüğü gibi hallerde ilaç durdurulmalı ve doktor değerlendirmesi sağlanmalıdır.

İlaçlar düzenli olarak kontrol edilmeli, hekim tarafından durdurulan ya da kullanım süresi dolmuş ilaçlar verilmemelidir.


Yanıt Açıklaması:

Yaşlı bakımında güvenli ilaç kullanımı ilkeleri şöyle sıralanabilir:

  • Kendi başına güvenli ilaç kullanımı ilkelerine uygun davranamayacağı düşünülen yaşlıların ilaçlara kolayca ulaşması önlenmelidir.
  • İlacın saklanma koşulları, verilme zamanı, yolu ve yöntemi mutlaka bilinmeli, ilacın gerektirdiği kurallar ve kısıtlamalara uyulmalıdır.
  • Enjeksiyon gibi özel uygulamalar, yetkili sağlık mensupları tarafından yapılmalıdır.
  • İlaçlar önerilen doz dışında kullanılmamalı, özellikle ağrı kesiciler hastanın isteğine göre değil önerilen çerçevede verilmelidir.
  • Kullanılan ilaçların olası yan etkileri bilinmeli, özellikle ilaç alımından sonra gözlenen ve alerjik reaksiyon kuşkusu uyandıran kızarıklık, deri döküntüsü, solunum güçlüğü gibi hâllerde ilaç durdurulmalı ve doktor değerlendirmesi sağlanmalıdır.
  • İlaçlar düzenli olarak kontrol edilmeli, hekim tarafından durdurulan ya da kullanım süresi dolmuş ilaçlar verilmemelidir.
  • Aynı saate rastlayan birden fazla ilaç varsa ilaç etkileşimleri konusunda doktora danışılmalı, uygun görülmedikçe farklı ilaçlar birlikte verilmemelidir.
  • Uyku haline yol açan, sakinleştirici özelliği olan ilaçlar yaşlının, günlük yaşam aktivitelerini etkileyebileceği için dikkatli kullanılmalıdır.
  • Yaşlılarda ve kronik hastalıklarda vücut savunma mekanizmaları zayıflamaktadır. İlaç kullanımına bağlı ek sorunların yaşanmaması için yaşlılıkta gereksiz ilaç kullanılmaması, ilaca gereksinim duyulan hallerde ise mutlaka doktor önerilerine uygun bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Doğru cevap C'dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum