Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1175224

"Ayşe hanım 80 yaşındadır ve yalnız yaşamaktadır. herhangi birinin yadımı olmaksızın günlük beslenme, giyim, temizlik gibi ihtiyaçlarını kendi karşılayabilmektedir."

Yukarıdaki örnek olayda verilen bilgiler dikkate alındığında Ayşe hanım ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Sağlık problemi yoktur.

Ailesinden maddi destek almıyordur.

Bireyin fiziksel engeli yoktur.

Yaşlılık ile ilgili sosyal destek almaktadır.

Öz bakım yeteneği bulunmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Öz bakım; bir başkasının yardımı olmadan, beslenme, boşaltım, giyim ve temizlik ile ilişkili ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneğidir. Öz bakım gücü/yeteneği değişen derecelerde az veya çok bütün bireylerde vardır. Bu aktiviteler, genellikle bireyin kendi başına günlük olarak sürdürdüğü aktivitelerdir. Hastalık, engellilik veya yaşlılık durumlarında özbakım ihtiyaçlarının karşılanması için bireye yardım etmek, sağlığın sürdürülmesi için tıbbi bakımın temel parçalarından biridir. Ayrıca birey özbakım ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olsa bile bilgi eksikliği ve yanlış uygulama yapıyor olması durumunda da yardıma ihtiyacı vardır. Özbakım uygulamaları hem fiziksel hem de psikolojik iyilik hâlinin sürdürülmesi ve özellikle deri sağlığını sürdürmek için düzenli ve yeterli olarak yapılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum