Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3 Deneme Sınavı Sorusu #1251927

I. Ağız ve dişlerin temizliği için yaşlıların günde en az iki kez dişlerinin fırçalaması sağlanmalıdır.

II. Diş fırçası yumuşak uçlu ve sapı rahat tutulabilen bir fırça olmalıdır. Yaşlılar için pilli diş fırçaları iyi bir alternatiftir.

III. Protezleri varsa bunların temizliği fırça ile yapılabildiği gibi suya atılan temizleme tabletleri veya solüsyonlar kullanılarak da yapılabilir. Protezler her yemekten sonra yıkanmalı ve takmadan önce ağız suyla çalkalanmalıdır.

IV. Protezler gece uyumadan önce çıkarılmalı, oda sıcaklığındaki su içerisinde bekletilmelidir.

V. Protezlerin tam oturmaması, eksik dişler veya ağız içinde var olan yaralar yaşlının beslenmesini bozabileceğinden, ağız içi bakım yapılırken gözlenmeli ve herhangi bir problem varsa yaşlının tıbbi yardım alması sağlanmalıdır

Yukarıdakilerden hangi/ hangileri yaşlılarda ağız bakımı ile ilgili doğru ifadelerdendir?


I, II, III, IV, V

I, II, III, IV

I, II, III

I, II

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

• Ağız ve dişlerin temizliği için yaşlıların günde en az iki kez dişlerinin fırçalaması sağlanmalıdır.

• Diş fırçası yumuşak uçlu ve sapı rahat tutulabilen bir fırça olmalıdır. Yaşlılar için pilli diş fırçaları iyi bir alternatiftir. Bu fırçalar özellikle ulaşılması zor alanlar için yaşlı ve elini rahat kullanamayan bireylerde tavsiye edilmektedir.

• Protezleri varsa bunların temizliği fırça ile yapılabildiği gibi suya atılan temizleme tabletleri veya solüsyonlar kullanılarak da yapılabilir. Protezler her yemekten sonra yıkanmalı ve takmadan önce ağız suyla çalkalanmalıdır.

• Protezler gece uyumadan önce çıkarılmalı, oda sıcaklığındaki su içerisinde bekletilmelidir. Suyun içine tuz veya hazır temizleme tabletleri konulabilir. Protezlerin konulduğu suyun çok sıcak veya çok soğuk olması protezlere zarar verebilir.

• Yatağa bağımlı yaşlılarda yemeklerden sonra ve yatmadan önce malzemeleri yanına getirerek yardımla dişlerin fırçalanması veya protezlerin çıkarılıp ağız içinin yıkanması sağlanmalıdır.

• Protezlerin tam oturmaması, eksik dişler veya ağız içinde var olan yaralar yaşlının beslenmesini bozabileceğinden, ağız içi bakım yapılırken gözlenmeli ve herhangi bir problem varsa yaşlının tıbbi yardım alması sağlanmalıdır.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum