Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #654583

Kulak kanalına yerleştirilen ve sesin şiddetini yükselterek işitmenin gerçekleşmesini sağlayan işitme teknolojisi aşağıdakilerden hangisidir?


Kulak arkası işitme cihazı

Kulakiçi işitme cihazı

Koklear implant

FM sistemler

Kızılötesi sitemler


Yanıt Açıklaması:

Koklear implant, iç kulakta bulunan koklea (salyangoz) içine cerrahi işlemlerle yapay sinir uçları olarak işlev gören elektrotların yerleştirilmesidir. Koklear implant, sesin sinirlere elektrik enerjisi olarak taşınmasına yardım eden teknolojik bir araçtır ve duyusal tip kayıpları olan çok ileri düzeyde işitme kaybı bulunan bireylerin bile sesleri işitmelerine yardımcı olabilmektedir. Koklear implant biri içte diğeri dışta  olmak üzere iki bobinden oluşmaktadır.

FM ve kızılötesi sistemler, işitme yetersizliği olan bireylerin eğitim süreçlerinde kullanılan ve ses yükseltici sistemlerden daha iyi yararlanmalarını sağlayan işitmeye yardımcı teknolojilerdir.

İşitme cihazlarının temel işlevi çevreden gelen seslerin şiddetini yükseltmektir. İşitme cihazları; mikrofon, yükseltici ve alıcı olmak üzere üç kısımdan oluşurlar. Cihazların enerji kaynağı ise pildir. İşitme cihazının çalışma mantığı şu şekildedir; titreşimler halinde gelen ses mikrofonda elektrik enerjisine çevrilir, ardından ses alıcıya ulaşır ve sesin şiddeti arttırılır, son olarak ses mekanik dalgalara dönüştürülerek alıcıya verilir. Cihazlarda açma-kapama ve ses düğmeleri bulunmaktadır. İşitme cihazlarının kulak arkası ve kanal içi olmak üzere iki türü bulunmaktadır. En yaygın kullanılan tipi kulak arkası cihazlardır. İşitme cihazları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli husus, işitme cihazlarının işitmeyi düzeltmediği, düşük şiddetteki sesleri daha işitilebilir hale dönüştürerek sesleri anlamaya yardımcı olduğudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum