Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #759527

İşitme yetersizliği olan bireylerin dil ve iletişim özellikleri ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?


Akranlarına oranla dil gelişiminde geri kalırlar.

Erken tanı, müdahale, yardımcı teknolojiler ve sunulacak yaşantı zenginliği ile işitme kaybının dil gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirgenebilir.

İşitme yetersizliği olan bireylere dil ve iletişim becerilerinin kazandırılmasında işitme kaybının oluştuğu yaş ve derecesi oldukça önemlidir.

Doğuştan işitme yetersizliği olan bireylerde dil ve iletişim becerilerinin gelişimi, kazanılmış işitme yetersizliğine sahip bireylerdeki dil ve iletişim becerine oranla oldukça sınırlılık göstermektedir.

İşitme yetersizliği olan bireyler işiten akranları ile farklı dil gelişim evrelerinden geçerler.


Yanıt Açıklaması:

İşitme yetersizliği olan bireyler ve normal işiten bireylerin dil gelişimi açısından benzer evrelerden geçtikleri bilinmektedir. Ancak işitme yetersizliği olan bireyler, yaşadıkları işitme sorunları nedeniyle akranlarına oranla dil gelişiminde geri kalırlar ya da süreçte daha yavaş ilerleme olasılıkları yüksektir. Çocukların erken tanı, müdahale ve işitmeye yardımcı teknolojilerden yararlanmalarının sağlanması ile birlikte sunulacak yaşantı zenginliği ile işitme kaybının dil gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirgenebilir. İşitme yetersizliği olan bireylere dil ve iletişim becerilerinin kazandırılmasında işitme kaybının oluştuğu yaş ve derecesi oldukça önemlidir. Dil becerilerini kazanmadan yani doğuştan işitme yetersizliği olan bireylerde dil ve iletişim becerilerinin gelişimi, kazanılmış işitme yetersizliğine sahip bireylerdeki dil ve iletişim becerine oranla oldukça sınırlılık göstermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum