Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #588553

Görme yetersizliği ya da görme yetersizliği bulunan kişiye ilişkin Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?


Görme yetersizliği gözün yapısını oluşturan bileşenlerden biri ya da bir kaçında oluşabilecek herhangi bir zedelenme sonucu görme işlevini yerine getirememesi durumudur.

Görsel araç gereçleri kullanarak normal ve büyük puntolu yazıları okuyabilen kişi. 

Görme gücünün kısmen ya da tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan kişi.

Görme yetisini öğrenme etkinliklerinde kullanamayan ya da görsel öğrenmeye olanak veren araç gereçlerden faydalanamayan kişi.

Gerekli tüm düzeltmeler yapıldıktan sonra normal görme gücünün 1/10 ‘lik görme keskinliğine sahip olan ya da görme alanı
(normal görme alanı 160 derece) 20 derece olan bireylere denir.


Yanıt Açıklaması:

Ülkemizde 2006 yılında yayınlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde kör ya da az gören şeklinde farklı tanımlar yerine görme yetersizliği olan birey terimi kullanılmış ve görme gücünün kısmen ya da tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey şeklinde tanımlanmıştır. A şıkkında verilen ifade genel anlamda bir görme yetersizliği tanımıdır. B şıkkında verilen ifade az gören kişi için yapılan eğitsel tanımdır. D şıkkında verilen ifade ise eğitsel anlamda kör (fonksiyonel kör) olan bireyin tanımıdır. E şıkkında verilen ifade ise kör bireylerin yasal tanımıdır. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum