Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #654070

Aşağıdakilerden hangisi çoklu yetersizliği olan bireylerin uyarlamalara yer verme eğitsel gereksinimleriyle ilişkilidir?


Ders sırasında uygun pozisyonlanmaları ve yerleştirmeleri ağrılarını azaltarak dikkatlerini derse vermeleri açısından önemlidir.

Eğitimciler, gerçekleştirecekleri öğretim fırsatlarıyla bu bireylerin basit ihtiyaçlarını dahi olsa ifade edebilmelerinin yolunu aramalıdırlar.

Çoklu yetersizliği olan bireylerin birçoğu iletişim kurmak için konuşmayı kullanamazlar.

Uygun pozisyonlanan çoklu yetersizliği olan birey, daha kolay görecek, daha kolay duyacak, ders materyallerine daha kolay
ulaşacak ve böylece etkinliklere katılımı daha da artacaktır.

Çoklu yetersizliklerin türüne ve bireyin bireysel özelliklerine göre değerlendirme araçları ile öğretim araç-gereç ve yöntemlerinde uyarlamaya gitmek gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Çoklu yetersizliği olan bireylerin birçok eğitsel gereksinimi; ileri düzeyde yetersizliği olan bireylerle benzerlik göstermektedir. Bu bireyler genel olarak, yeni bilgi/becerileri yavaş öğrenirler, tekrar yapılmayan becerileri çabuk unuturlar, öğrendikleri becerileri yeni durumlara genelleyemezler ve ayrı ayrı öğrenilen becerileri sentezlemekte güçlük yaşarlar. Uyarlamalara Yer Verme: Çoklu yetersizliği olan bireyleri tipik gelişim gösteren bireylerde kullanılan değerlendirme araçları ile değerlendirerek; genel eğitim müfredatındaki öğretim tekniklerini kullanarak eğitmek mümkün değildir. Bu nedenle çoklu yetersizliklerin türüne ve bireyin bireysel özelliklerine göre değerlendirme araçları ile öğretim araç-gereç ve yöntemlerinde uyarlamaya gitmek gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum