Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #586686

I. Çoklu yetersizliği olan bireyin bağımsızlığını arttıracak değişikliklere yer verme.
II. Sadece çoklu yetersizliği olan bireye değil; çevresinde bulunan tüm bireylere fayda sağlayacak değişikliklere yer verme.
III. Uyarlamaları gerçekleştirmeden önce, çoklu yetersizliği olan bireyin bulunduğu çevre ve bu çevrenin değiştirilmesine alıştırılmasını sağlama.                              IV. Çoklu yetersizliği olan birey, uyarlama yapılan konuda daha az desteğe gereksinim duymaya başladıkça; uyarlamayı silikleştirerek ortadan kaldırma ve böylece bireyin tam bağımsızlığını sağlama.                                                        Çoklu yetersizliği olan bir öğrenciyle kaşıkla yemek yeme becerisi çalışılmaktadır, yemekte kaşığı tutamadığı için el bileğinden sabitlenmiş özel kaşık kullanılmaktadır. Bu durum çoklu yetersizliği olan bireyin içinde bulunduğu çevreyi uyarlarken veya değiştirirken düşülmesi gerekenler açısından yukarıdaki maddelerden hangilerini karşılamaktadır?


I ve II

I ve IV

II ve IV

I, II ve IV 

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Çoklu yetersizliği olan bireyin içinde bulunduğu çevreyi uyarlarken veya değiştirirken düşülmesi gerekenler şöyle sıralanmaktadır;
• Çoklu yetersizliği olan bireyin bağımsızlığını arttıracak değişikliklere yer verme.
• Sadece çoklu yetersizliği olan bireye değil; çevresinde bulunan tüm bireylere fayda sağlayacak değişikliklere yer verme.
• Uyarlamaları gerçekleştirmeden önce, çoklu yetersizliği olan bireyin bulunduğu çevre ve bu çevrenin değiştirilmesine alıştırılmasını sağlama.
• Çoklu yetersizliği olan birey, uyarlama yapılan konuda daha az desteğe gereksinim duymaya başladıkça; uyarlamayı silikleştirerek ortadan kaldırma ve böylece bireyin tam bağımsızlığını sağlama.

Ancak bu durumda verilene baktığımızda çocuğa yemek yeme becerisi öğretirken kaşığı tutamadığı için bileğe sabitlenen bir kaşık kullanıldığı görülmektedir. Dolayısıyla bu kaşığı başkasının tutup çocuğa yemek yedirmesi yerine çocuğun kendi başına yemek yemesini yani bağımsızlaşmasını arttırmakta ve aynı zamanda çevresi için de olumlu bir katkı sağlamaktadır. Çünkü kaşığını kendi başına tutup yemek yemesi diğer insanlar için de sunulması gereken bir desteğin hafiflemesi anlamına gelmektedir. Fakat burada yapılan uyarlama öncesi alıştırma sağlama ya da uyarlamayı silikleştirmeye dair bir bilgi sunulmamıştır, Bu sebeple bu açıdan III. ve IV. maddeyi karşılayıp karşılamadığı konusunda yorum yapamayız. Dolayısıyla doğru cevap I ve II, A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum